Belföld

Törvényes a magyar nyelvű reklám a Szlovák Televízióban

A nacionalista Matica Slovenska nyomására a Szlovák Televízió (STV) elnöke tiltotta le a Vasárnap című hetilap magyar nyelvű reklámfilmjét – mint kiderült, jogtalanul.

Nem törvényellenes a magyar nyelvű, szlovák feliratokkal sugárzott reklámfilm – állapította meg a szlovák frekvenciatanács. Az ORTT-hez hasonló funkciót ellátó szlovák testület úgy ítélte meg, hogy a szóban forgó reklám megfelelt a törvényi előírásoknak, hiszen kisebbségi nyelven megjelenő lapot népszerűsít az adott kisebbség nyelvén, szlovák feliratokkal, eleget téve ezzel a szlovákiai magyarság alapvető jogainak és a közszolgálati televízió küldetésének.

Melyik törvény a vonatkozó?

A reklámot kifogásoló szervezetek az államnyelvről szóló, 1955-ben elfogadott törvényre hivatkoztak, amelyben megtalálták a korlátozásként értelmezhető pontot. A frekvenciatanács azonban úgy ítélte meg, hogy a problémával kapcsolatban a STV-ről szóló törvény a mérvadó. Márpedig e jogszabály alapján a szlovák közszolgálati televízió kisebbségi műsorokat
készít, tehát az STV esetében egyértelműen a kisebbségi nyelvek használatáról szóló jogszabály alkalmazandó.

Az Új Szó következik

A frekvenciatanács a döntést egyhangúlag fogadta el, s az egyértelmű állásfoglalással kellemetlen helyzetbe hozta az STV elnökét. Rychard Rybníček ugyanis anélkül állíttatta le a reklámspot sugárzását, hogy azt bárki is hivatalosan kérte volna. Mint nyilatkozott: az intézkedéssel „elejét akarta venni a politikai támadásoknak”.

Az Új Szó hírül adta: már készül a pozsonyi magyar nyelvű napilap reklámspotja is, amit hamarosan, a Vasárnap reklámkampányának újraindítását követően, szintén a STV sugároz majd – magyar nyelven, szlovák feliratokkal.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik