Belföld

Blair szerint nem volt eltúlozva az iraki jelentés

A brit kormányfő állítása szerint hírszerzési forrásokból származott, és nem volt eltúlozva az Irak elleni katonai fellépés szükségességét alátámasztó jelentés. Ha így lett volna, lemondott volna - állítja Blair.

Tony Blair erről a független vizsgálóbizottság előtti meghallgatása során beszélt csütörtökön Londonban.

A testület feladata kivizsgálni egy kormányzati tanácsadó halálának körülményeit: a BBC televízió állítása szerint David Kelly lett volna a forrása annak a tudósításnak, amely szerint London eltúlozta az iraki fenyegetést, így akarván biztosítani magának a közvélemény támogatását a háborúhoz. Nevének kitudódása után pár nappal Kelly öngyilkos lett.

A miniszterelnök szerint az az állítás, amely szerint Irak képes 45 percen belül bevethető állapotba hozni tömegpusztító fegyvereit, a brit hírszerzéstől származott.

“Ezzel az értesüléssel az egyesített hírszerzési bizottság rendelkezett… Mi nem használhattuk volna fel bizonyíték gyanánt, ha nem objektív forrástól származott volna” – érvelt Blair. A kormányfő azt is kijelentette: ha az ominózus információ nem lett volna megbízható, illetve “felfújták” volna, akkor ő már lemondott volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik