Belföld

Amerikai hírekre vár a devizapiac

Ismét közelebb került az euró árfolyama a dollárral szemben az e héten már egyszer elért négyhónapos mélyponthoz.

A közös európai fizetőeszközt a kedvezőnek ígérkező, délután publikálandó amerikai makrogazdasági adatok – GDP, munkanélküliség – gyengítették. Az euró dollárhoz viszonyított süllyedése a jennel szemben is mérsékelte az árfolyamot.

Az elmúlt időszakban sorra érkeztek az amerikai gazdaság állapotáról a fellendülés jeleit mutató makrogazasági adatok, ezek nyomán jelentős tőke áramlott az európai kötvénypiacokról az amerikai és az ázsiai részvényekbe, elsősorban a konjunktúra ciklusokra érzékenyen reagáló vállalatok papírjaiba.

A reggeli londoni kereskedelemben az euró 1,0840-en állt, napon belül egyharmad százalékkal gyengült. Az euró kurzusa e héten megjárta az 1,0789-es szintet is. A jennel szemben az euró árfolyama 127,40 körül alakult Londonban. Szerdán az euró 128,72 jenen zárt, a héten 126,72-ig is erősödött a jen.

A dollár árfolyama nem változott a jenhez képest, 117,49 maradt. A Reuters elemzői konszenzusa szerint az amerikai GDP a második negyedévben három százalékkal emelkedett. Korábban előzetes adatként 2,4 százalékot közöltek.

A várakozások szerint az új munkanélküliek száma az előző héten 390 ezer volt az egy héttel korábbi 386 ezer után. Elemzők szerint kedvező jel, ha a heti adat 400 ezer alatt marad.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik