Belföld

Veszélyben a svéd euró – kampányolnak a cégvezérek

A svéd külügyminiszter és az Ericsson elnöke közös újságcikkben igyekszik meggyőzni a svédeket az euró előnyeiről, a konszernelnök egyenesen kivonulással fenyegetőzik.

A svéd Ericssonnál, úgy tűnik, betelne e pohár, ha a rengeteg megpróbáltatás (sorozatos elbocsátások, sorozatban kilenc veszteséges negyedév, az orosz kémek lebukása, majd az adócsalás gyanújába
Veszélyben a svéd euró – kampányolnak a cégvezérek 1

keveredés) után a skandináv ország lakossága nemmel szavazna a közös európai valuta svédországi bevezetésére. Carl-Henric Svanberg, a konszern elnöke a minap az ország külügyminiszterével, Anna Lindh-del közös újságcikkben igyekezett rábírni a svédeket az euró elfogadására és egyben a korona feladására. Az írásban mindketten arra figyelmeztetnek, hogy ha a lakosok a jelenlegi pénz, a korona megtartása mellett döntenek, az ország nem lesz kedvező terep a befektetők számára.

A cég számára az euróövezeti tagság a valutaárfolyam-kockázatok megszűnése miatt lenne fontos – tette hozzá az elnök. Az Ericsson konkurensei, a német Siemens, a francia Alcatel és a finn Nokia, mind az eurózónában vannak, és ez nagyban hozzásegíti őket a nyereséges működéshez.

Ha nem csak kampányhajrá volna

Az Ericsson magyarországi létszáma is csökkent az utóbbi években: a 2001-es 709-es létszám mára 632-re zsugorodott. A Svédországból való kivonulás, ha az nem csupán a kampány hevében elejtett túlzó megjegyzés volna, akár jól is jöhetne Magyarországnak és az itteni cégnek, ám emlékezhetünk rá, a cégvezér egyszer már megfenyegette Svédországot a cég székhelyének Londonba helyezésével, a tervet azonban sohasem váltotta valóra.

Kampányol a konszern



A cikk megjelenését követően a cégvezér egyenesen kilátásba helyezte, hogy ha az eurózónához való csatlakozásról rendezendő szeptember 14-ei népszavazáson a nemmel szavazók kerülnének fölénybe, a vállalat, más iparvállalatokhoz hasonlóan, visszafogná otthoni tevékenységét.

Tegyük hozzá, a költségcsökkentési és hatékonyságnövelési programok, az elbocsátások eddig sem voltak idegenek a svéd telefonóriástól. A 2000-ben még 105 ezres létszámmal nyereséget termelő cég az év végére már csupán 54 ezer embert fog foglalkoztatni, miközben a kilencedik negyedévre sem sikerül nyereséget kifacsarnia tevékenységéből.

 Tovagyűrűző hatás

A svéd euróreferendum vélhetően jelentősen befolyásolja majd az eurózónán kívül maradt másik két EU-tagállam, Dánia és Nagy-Britannia közvéleményét is. 

Rosszul állnak

Az euró melletti kampány során Svanberg abból indul ki, hogy a svéd szavazók igennel voksolnak majd. De ha az euróellenes tábor győz, akkor az Ericsson egy új termék gyártási helyszínének kiválasztásakor a külföldet részesíti előnyben Svédországgal szemben.

Azt már nem tudni, Svanberg mire alapozza optimizmusát, vagyis miért indul ki az euró győzelméből. A közvélemény-kutatások eredménye szerint a kevesebb, mint három hét múlva rendezendő népszavazáson a svédek 40 százaléka az euróövezeti tagság mellett, mintegy 50 százaléka viszont ellene fogja leadni szavazatát. A svéd vállalatvezetőknek viszont 92 százaléka európárti. Ők alig várják 2006 januárját, amikor Svédország, igen esetén, csatlakozik az euróövezethez.

Pénzpiaci ellenzők

A svéd gazdaság szereplőinek egy másik csoportja, nevezetesen a stockholmi pénzpiac tagjainak nagy része, ugyanakkor az euró bevezetése ellen fog voksolni. Legalábbis ezt jósolja Tobias Grundberg, az ACI Forex Sweden elnöke a Bloomberg gazdasági hírügynökség kérdésére. A csupán 250 főt, a devizapiac 90 százalékát képviselő Grundberg elmondta: kollégáinak nagy részére nem lenne többé szükség az euró bevezetése esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik