Belföld

Vége a tejpiac nyugalmának

A jelek szerint véget ér a tejpiac nyugalma. A Szarvasmarhatartók Országos Választmányának keddi ülésén ugyanis kiderült: hiába költöttek a termelők, a feldolgozók és az állam eddig 15,7 milliárd forintot az idei 380 millió liter tejfelesleg eltüntetésére, a piaci problémák nem oldódnak meg - olvasható a Népszabadságban.

A túltermelés kezelésére „öszszeadott” pénz ugyanis augusztus közepére elfogyott, ám 60-70 millió liter tejre még mindig nincs vevő.

Egy nyár eleji egyezség szerint a tejfelesleg „eltüntetését” a gazdáknak és az államnak kellene megoldania, ám a szarvasmarhatartók e célra már nem akarnak többet áldozni. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára úgy látja, a gazdák éppen elég áldozatot hoztak.

Növekvő költségeik ellenére elfogadták a tej felvásárlási árának idei befagyasztását, az év második felére pedig ötszázalékos termeléscsökkentést a felesleg kivitelének támogatására pedig literenként 5,05 forintos hozzájárulás befizetését vállalták.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik