Belföld

Van esély az MVM kiegyensúlyozott növekedésére

A Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. az új árviszonyok között növekedésre képes, hosszú távon sikeresén működhet: az augusztus 1-től életbe lépett villamosenergia-árak, az új árszerkezet kompenzálja a társaság forráshiányát, az ellátásbiztonság növelése mellett megvalósulhatnak az MVM Rt. fejlesztési tervei - közölte az MVM az MTI-vel szerdán.

A társaság közleménye szerint gazdálkodási feltételeik kedvező irányban változtak meg az idén nyáron. A korábbi évek árszabályozásának következményeként a cég 2002-ben 38 milliárd forint üzemi veszteséget könyvelt el. A februárban életbe lépett árrendszer javított az MVM Rt. nagykereskedelmi árrésén, de nem oldotta meg a társaság finanszírozási helyzetét.

Az új, augusztusi árrendszer bevezetése nélkül az év végére mintegy 125 milliárd forintra nőtt volna a társaság forráshiánya. Ez a hazai áramellátás biztonsága szempontjából is tarthatatlan volt – fogalmaz az MVM közleménye. “Az augusztus 1-től hatályos árszabályozás alkalmazásával már az idei évben jelentősen mérsékelhető a veszteség, 2004-től pedig eredményében is növekedő pályára állhat a cég.” – hangsúlyozza a közlemény.

A társaság emlékeztet arra: a Paksi Atomerőműben bekövetkezett üzemzavar miatt kieső források pótlását az MVM Rt.-nek úgy kellett megoldania, hogy eközben a liberalizált energiapiac igényeinek is meg kellett felelnie, biztosítva a piaci működéshez szükséges szabad kapacitásokat is.

A rendkívül meleg időjárás miatt a tavalyi értékhez képest ugyanakkor megkétszereződött a pótlandó villamosenergia-kapacitás. Az MVM Rt. sikerrel biztosította a szükséges mennyiségű áram beszerzését és már a téli időszakra készül.

A társaság értékelése szerint az új helyzetben képes lesz a hazai ellátás magas színvonalát megőrizni, és stratégiai célkitűzéseit megvalósítani. Ezek között kiemelt szerepet szán az ellátásbiztonsághoz is szükséges határkeresztező kapacitások fejlesztésének, az ország kedvező földrajzi helyzetéből adódó áramkereskedelmi lehetőségek kihasználásának. Az MVM célja, hogy eddigi eredményei és fejlesztései révén nemcsak a hazai energetika, hanem a régió jelentős cégcsoportjává váljon – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik