Belföld

Ringa – demonstráció után, tárgyalások előtt

Tárgyalóasztalhoz ülnek a Ringa és a húsipari szakszervezet képviselői. A mérleg egyik serpenyőjében a 840 milliós veszteség, a másikban 800 kapuvári család további sorsa.

Két nappal a kapuvári demonstráció után, csütörtökön Győrben kezd hivatalos egyeztető tárgyalásokat a Ringa Húsipari Rt. vezetése a Húsipari
Ringa – demonstráció után, tárgyalások előtt 1

Dolgozók Szakszervezetével az egész társaságot érintő átszervezésekről. Az átszervezés kapcsán csoportos létszámleépítéseket helyezett kilátásba a társaság. A Ringa Húsipari Rt. tulajdonosai azután helyezték kilátásba az átszervezést, hogy kiderült: az első félévben a társaság 840 millió forintos veszteséget halmozott fel. 


 Hitbizományként indult

A kapuvári gyár elődje 1923-ban Esterházy-hitbizományként Rábaközi Húsgyár néven kezdte meg működését. Ezután hamarosan szinte egész Európában ismertté vált, sőt a tengerentúlon is megjelentek készítményei. Jelenleg ez a társaság legnagyobb és legkorszerűbb üzeme. Innen kerül a termékek többsége exportra. A gyár elsősorban sertéshús feldolgozásával foglalkozik. Az üzem fő késztermékei a sonkák és a baconfélék.  

Politikai demonstráció Kapuváron


Az átszervezés hírével egy időben elterjedt, hogy a Ringa Rt. bezárja legnagyobb és legkorszerűbb üzemét, a kapuvári gyárat. Ennek nyomán kedden délután a dolgozók, a
beszállító sertéstartó gazdák és a város lakói demonstráltak Kapuváron az üzem előtti téren.


A felszólalók között volt Bíró Péter polgármester is. Abbéli aggodalmának adott hangot, hogy 800 család marad kenyér nélkül, ha bezárják a gyárat. Hangsúlyozta: minden törvényi erővel meg kell akadályozni, hogy a meghatározó termékeket, a bacont és a sonkát gyártó gépeket leszereljék és a Pick ceglédi üzemébe szállítsák.


Fidesz: a bérlet nem megoldás 

Ivanics Ferenc, a térség fideszes képviselője szerint a bérbeadás nem elfogadható, végleges rendezést kérnek a kormánytól. Azt akarják elérni, hogy – a gazdákat és a dolgozókat bevonva – akár magántőkével, akár állami tőkével rendeződjön a gyár sorsa.  


Hajnali megbeszélés a minisztériumban


Már a demonstráció előtt, kedden virradóra tárgyalóasztalhoz ült a Ringa képviselőivel Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára. Szanyi Tibor elmondta: a gyár sorsát tisztázó és eldöntő megbeszélést az MSZP képviselőcsoportja kezdeményezte.


A megbeszélések eredményeként, mondta az államtitkár, sikerült megállapodni arról, hogy a tulajdonosok nem zárják be a Ringa Rt. kapuvári gyárát, az üzemet még a héten megvételre, illetve bérletre meghirdetik. Az az ajánlattevő nyeri el a vételi vagy a bérleti jogot, amelyik a kapuvári üzemért a legtöbbet kínálja, illetve a gyár legtöbb dolgozójának foglalkoztatását vállalja.


Húsipari szakszervezet: elégtelen magyarázat



Ringa – demonstráció után, tárgyalások előtt 2

Az ügy kapcsán Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke is tájékoztatást kért a társaságtól. Mint mondta, a tulajdonsoktól kapott információk alapján a szakszervezet tudomásul veszi a Ringa Rt. első félévi veszteségéről adott tájékoztatást, ugyanakkor a húsipar és a Pick csoport sajátos helyzetét tekintve az eredménytelenséget átmenetinek tartja.


A tájékoztató szerint a tulajdonos tervezett intézkedései kényszerlépésnek tekinthetők, ez azonban a szakszervezet szerint nem ad magyarázatot arra, hogy átmeneti veszteségek miatt miért kell leépíteni egy 80 éves üzemet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik