Belföld

Nyíregyháza mozgásban – milliárdos beruházások kezdődnek jövőre

Jövőre milliárdos beruházások indulnak Nyíregyházán; megkezdődik az Electrolux új hűtőgépgyárának, a sóstógyógyfürdői pihenő- és élményfürdőnek, valamint az M3-as autópályához kapcsolódóan, a várost elkerülő úthálózatnak az építése - jelentette be Csabai Lászlóné polgármester szerdán a szabolcsi megyeszékhelyen.

Az Electrolux évente 560 ezer hűtőkészüléket gyártó, 600 munkavállalót foglalkoztató üzemének építése januárban kezdődik a Nyíregyházi Ipari Parkban – mondta a polgármester az önkormányzati testület ülésén.

A városvezető hozzátette: a 90-92 ezer négyzetméter alapterületű új hűtőgépgyárhoz az önkormányzat építi majd ki az iparvágányt, amelyet természetesen az ipari park többi befektetője is használhat majd.

Csabai Lászlóné közlése szerint a közigazgatásilag Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn pályázati úton nyert, 800 millió forintos állami támogatással kezdik meg a pihenő- és élményfürdő-komplexum építését.

Az 1,7 milliárd forint értékű önkormányzati beruházás lehetővé teszi, hogy a gyógyüdülő télen az eddigiektől jóval nagyobb létszámú hazai- és külföldi vendéget fogadhasson. Nyíregyháza polgármestere az M3-as autópályával kapcsolatban az illetékesekkel folytatott tárgyalásainak eredményéről szólva hangsúlyozta: 2004-ben indul a sztráda Görbeháza-Nyíregyháza közötti szakaszának építése, és azzal egy időben kezdik meg a nyírségi nagyvárost elkerülő úthálózatnak a kialakítását. Jelenleg a terület kisajátítási szerződéseit készítik elő, s azt követően elkezdődhet az autópálya újabb szakaszának építését megelőző régészeti feltárás is.

Csabai Lászlóné arról is beszélt, hogy befejeződött a Nyíregyházi Főiskola mintegy 6 milliárd forint értékű fejlesztése, az új oktatási létesítményeket szeptember 9-én adják át. A képviselőtestület szerdán tárgyalt a nyíregyházi önkormányzat első fél évi költségvetésének végrehajtásáról, s megállapította: a pénzügyi feladatok – a jelentkező felszültségek ellenére – jól teljesültek, a közintézmények működése zavartalan volt, és rendelkezésre álltak a források a tervezett beruházásokhoz is.

A város a közel 27 milliárd 250 millió forintos költségvetésének a 44,5 százalékát, 12,1 milliárd forintot használt fel június végéig, és abból mintegy 1,3 milliárdot fordított úgynevezett vagyonfelhalmozási kiadásokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik