Belföld

Kertész Imre és Günter Grass neve fémjelzi az idei berlini irodalmi fesztivált

Kertész Imre és Günter Grass irodalmi Nobel-díjasok nevei fémjelzik az idei, harmadik alkalommal megrendezendő berlini nemzetközi irodalmi fesztivált, amelyre - szeptember 10-től 21-ig - 150 szerzőt várnak - jelentették be szerdán Berlinben.

Ulrich Schreiber, a fesztivál vezetője “abszolút világsztárokat és most felfedezetteket” harangozott be. Kertész Imre, akit tavaly ősszel Berlinben ért az irodalmi Nobel-díj neki ítélésének a híre, s aki itt fejezte be legújabb művét, a Felszámolást is, szeptember 21-én olvas fel Brecht színházában, a Berliner Ensemble-ban. Felolvasó estje lesz Darvasi Lászlónak, Márton Lászlónak, Parti Nagy Lajosnak, Zilahy Péternek és Szijj Ferencnek is.

A berlini nemzetközi irodalmi fesztiválon húsz helyszínen kívánják a mai irodalom körképét nyújtani. Berlini iskolákkal és könyvtárakkal együttműködve 15 gyermekkönyv-szerző is felolvas. Az idei fesztivál középpontjában a görög irodalom áll.

A felolvasó- és vitaesteket egy sereg egyéb rendezvény köríti. A Babylon művészmozi Irodalom a celluloidszalagon címmel irodalmi alkotások filmes változatait vetíti. A Reflexiók sorozat kulturális és politikai viták fóruma olyan témákkal fogllakozik, mint a világhelyzet megváltozása az iraki háború után, Kuba története és jövője, Olaszország állapota, az amerikai kivételezettség. A Szólj, emlékezet szekcióban régi szövegek szólalnak meg a szerzők fiatalnak megmaradt hangján – lehet például Nabokovot hallgatni.

A berlini nemzetközi irodalmi fesztivált követi októberben a frankfurti könyvvásár. A világ legnagyobb könyvvásárán az idén az orosz irodalom, s főleg képviselői állnak reflektorfényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik