Belföld

Csökkent a munkanélküliek száma

A munkanélküliségi ráta május és július között 5,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A munkanélküliségi ráta április és június között 5,8 százalék volt, 0,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. Az idén május-júliusban a foglalkoztatottak száma 3,928 millió fő volt, amely 1,5 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakit.

A munkavállalási korú népesség 64,8 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon 2003. május-július időszakban.

A KSH közlése szerint a munkanélküliek száma 2003 május-júliusban 239 ezer volt, valamivel alacsonyabb, mint 2002 hasonló időszakában. A csökkenés a mintavételi hibahatáron belül maradt.


Az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő júniusban a munkanélküliségi ráta átlagosan 7,8 százalék volt. Magyarországon május-júliusban a munkanélküliek 42 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, a tartósan munkanélküliek aránya 4,1 százalékponttal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség átlagos időtartama 16 hónap volt, közel azonos az előző év ugyanezen időszakival.


A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 21,9 százalék, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 12,9 százalék volt, megegyezően az egy évvel korábban mérttel.


Az EU-országokban az erre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő júniusban 15,2 százalék volt.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik