Belföld

Átalakul az ingatlanszövetkezetek piaca

A hirdetésekből ismert nyolc ingatlanszövetkezetből kettő, a K-P-H-M és a Vertical-Invest a napokban kihullott a sorból, a náluk „garantált hozamra" befektetők futhatnak a pénzük után - írja a Népszabadság.

Sokasodnak a problémák a magas hozamot kínáló ingatlanszövetkezetek körül. A hatóságok – az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a rendőrség, az ügyészség, valamint az egyébként felettük ellenőrzési joggal nem bíró Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – az év eleje óta láthatólag egyre sűrűbben és koncentráltabban vizsgálják ügyeiket.

E szövetkezetek önmagukban többnyire kifejezetten tőkeszegények, de a nekik befizetők számára a banki kamatoknál jóval magasabb hozamot garantálnak. Az ellentámadás keretében például a parlament módosította a rájuk vonatkozó törvényt, így júliustól nem tehetnek közzé hozamígéretes hirdetéseket. Bár a szövetkezetek visszatérő érvelése szerint számos ilyen társaság több éve probléma nélkül működik, a hatóságok többüknél is találtak bűncselekményre utaló jeleket.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik