Belföld

Szakértői bizottság vizsgálja az alkotmányt

Szili Katalin, közlése szerint, hétfői budapesti találkozóján abban állapodott meg Mádl Ferenccel, hogy felkér egy szakértői csoportot, amely áttekinti a mai alkotmányt, illetőleg leltárt készít arról, hol vannak hiátusok a jelenlegi szabályozásban.

“Egyetértek: nincs alkotmányozási kényszer, viszont egy hosszú távon ható és hosszú távon működő alkotmány megalkotására szükség van” – mondta újságírók előtt az Országgyűlés elnöke, miután csaknem egyórás megbeszélést folytatott az államfővel a Sándor-palotában.

A szakértői bizottság feladata lesz annak áttekintése, hogy az alkotmányban hol nem megfelelő a szabályozás, illetve az Alkotmánybíróság állásfoglalásainak figyelembevételével hol szükséges változtatás.

“A leltárt követően visszatérünk a témára” – közölte Szili Katalin. Hozzátette, hogy szerinte elsősorban “a meglévő anyagokat kell elővenni”. Jelezte: Magyarországon van egy 1997-ben elfogadott alkotmánykoncepció, amit az akkori parlament jóváhagyott, ez ma is hatályos, azonban nem követte normaszöveg, mivel azt nem fogadta el a parlament.

Az Országgyűlés elnöke szerint az új alkotmány elkészítését indokolja “számtalan figyelembe veendő szempont”, a többi közt az, hogy “jövőre 15 éves lesz a köztársaság”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a környező országokban a rendszerváltozást követően mindenhol új alkotmányt készítettek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a mostani alkotmány nem rossz, de ennél jobb és működőképesebb is alkotható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik