Belföld

Továbbra is keresettek az új lakások

Az év hátralévő részében csökkenő mértékben de továbbra is fennmarad az új lakások iránti kereslet, a használt lakások piaca azonban várhatóan stagnál - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet felmérésében.

A kutatóintézet összeállítása szerint a fővárosban legnagyobb érdeklődés a kicsi, 40 négyzetméteres ingatlanok iránt jelentkezik. Van azonban fizetőképes kereslet a luxus kivitelű és kiemelt helyen épülő lakások iránt is. Példaként említi a felmérés a Várban és a Szabadság-hegyen épülő ingatlanokat, amelyek négyzetméterenkénti ára 800 ezer és 1 millió 300 ezer forint között van.

Vidéken továbbra is 60-80 négyzetméteres társasházi és az önálló telken álló új lakások, házak a legkeresettebbek. A használt lakások piacán nem várható fellendülés, vélhetően az árak sem változnak jelentősen, legfeljebb kismértékű drágulást jelez előre a felmérés.

Az irodapiacot a második félévben az építések csökkenése jellemzi. Az irodák üresedési rátája 21-23 százalék között várható. A bérleti díjak csak a színvonalas “A” kategóriájú irodákban emelkednek majd, máshol azonban a díjak csökkenése is elképzelhető.

A felmérés szerint 2003-ban tovább nő a befektetési célból kiadott lakások száma, a bérleti díjak stagnálnak, vagy kismértékben csökkennek.

Visszaesett az üdülőingatlanok iránti kereslet, csökken a korszerűtlen üdülők ára, továbbra is keresettek azonban a vízparti üdülőkomplexumokban épített nyaralók.


 

Ajánlott videó