Belföld

Szeptembertől 9,92 százalék a diákhitel kamata

A Diákhitel Központ Rt. a diákhitel 2003/2004-es tanév első félévére érvényes kamatlábát évi 9,92 százalékban állapította meg, a felvehető hitelösszegek - havi 10, 15, 21, illetve 25 ezer forint - változatlanok maradtak - közölte Őri András, a központ kommunikációs igazgatója hétfőn.

Az igazgató a változást azzal indokolta, hogy az utóbbi időkben kedvezőtlenül változtak meg a pénz- és tőkepiac kondíciói, a jegybanki alapkamat 3 százalékkal, azaz 9,5 százalékra nőtt, ami hatással volt a 2003. február 1-je óta a diákhitelek finanszírozása érdekében bevont források átlagos költségére.

“A mostani, az előző félévhez képest 0,42 százalékos kamatemelkedés még a legpesszimistább számítások szerint is csak 1 százalékkal (1.000 Ft-onként 10 Ft-tal) növeli meg az átlagos havi törlesztő részletet, és 2 százalékkal (10 évenként 2,4 hónappal) a várható törlesztési időt, ezért a Diákhitel Központ Rt. nem számol a diákhitel népszerűségének csökkenésével” – fogalmazott Őri András.

Hozzátette: a diákhitel 2001. szeptemberi indulása óta jogszabályban rögzített módon változó kamatozású, forrásait a pénz- és tőkepiacról vonja be. A mindenkori, tanulmányi félévre érvényes kamat megállapításának módját kormányrendelet szabályozza, és mértéke döntő módon függ a bevont források költségeitől.

A diákhitel változó kamatozású, az esedékes tanulmányi félévre vonatkozó mértékét a hallgatói hitelrendszer üzemeltetésére az állam által alapított Diákhitel Központ Rt. hivatott megállapítani, szigorú, jogszabályban rögzített előírások alapján. A mindenkori kamat tartalmazza az előző kamatperiódus alatt bevont források átlagos forrásköltségét, amire maximum 4,5 százalékos kamatfelár tehető, amelynek fedeznie kell a kockázati prémiumot, és a működési költséget.

A Diákhitel Rt. forrásbevonásait az Államadósság Kezelő Központ közreműködésével, az állam készfizető kezességvállalása mellett hajtotta végre. Az átlagos forrásköltség a vizsgált időszakban 7,92 százalék, a független auditori vizsgálat alapján megállapított kockázati prémium 2 százalék volt. Az esedékes működési költségéket a hatályos kormányrendelet szerint a 2003/2004-es tanévben nem kell felszámítani.

A kommunikációs igazgató szerint a kamatláb mostani emelkedése a konstrukcióból eredő természetes folyamat, amelynek pillanatnyi hatásai a több éven át tartó törlesztési időszak alatt nagy valószínűséggel kompenzálódnak.

A diákhitelt úgy alkották meg, hogy a személyes célra felvehető hitelek között mindig az egyik legkedvezőbb kondíciójú hitel lehessen – mutatott rá Őri András.

Őri András tájékoztatása szerint a diákhitel első kifizetési napja az új félévben október 15-e lesz. Ekkor mindazok hozzájuthatnak a pénzükhöz, akik szeptember közepéig beiratkoztak valamelyik felsőoktatási intézménybe, illetve az új ügyfelek, a beiratkozás mellett, szeptember 15-ig beadták igénylésüket is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik