Belföld

Belgrádi olajtender – győztek az oroszok

Az orosz Lukoil vásárolhatja meg 202 millió euróért a szerb Beopetrol olajfinomító 79,53 százalékát - közölte hétfőn a szerbiai privatizációs bizottság. A Mol 187 milliós ajánlata kevésnek bizonyult.

A második legnagyobb szerbiai olajfinomító eladásra kínált 79,53 százalékának megvásárlására kiírt pályázat utolsó fordulójában már csak a magyar Mol és az orosz Lukoil volt versenyben. Korábban ugyan az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum is érdeklődött. Az utóbbi ajánlatot is tett, de pályázatát – formai hiányosságok miatt – elutasította a szerb privatizációs bizottság.


A szerb piac megéri a kockázatot

 Vagyonvita a horvátokkal

Az 1990-ben létrehozott Beopetrol azelőtt az INA része volt, és a horvát társaság jelenleg is vagyonátadásért perli a Beopetrolt. Fordulatot hozhat az ügyben, hogy a Beopetrol részvényeire pályázó Mol júliusban szerződést írt alá a horvát kormánnyal, amely szerint 505 millió dollárért megveszi a horvát olajtársaság, az INA 25 százalékát plusz egy részvényét. A Beopetrol megvásárlójának az INA-vita mellett a benzinkutak környezetszennyezésének problémájára is megoldást kell találnia.  


A Mol még májusban hozta nyilvánosságra, hogy pályázik a Beopetrol-részesedés megszerzéséért. Akkor még azt közölték, hogy a szlovén Petrol céggel konzorciumot alkotva vennének üzletrészt. Végül a magyar vállalat mégis önállóan adta be ajánlatát, mert a szlovén cég úgy találta: a Beopetrol kockázatos befektetés, ehelyett inkább benzinkutakat vásárolnának.

Hasonlóan kockázatosnak találták a befektetést az osztrák OMV elemzői is. Független szakértők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a privatizáció előkészítetlenségét mutatja: csak két ajánlat érkezett. A Beopetrol átvilágítását követően azonban a Mol részéről úgy nyilatkoztak: az üzlet előnyökkel járhat, a szerb olajpiac ugyanis magas növekedési potenciállal rendelkezik, s a Beopetrol piaci helyzetének erősítésére jó esély van.


A szakszervezetek ellenezték az oroszok vásárlását


 A Beopetrol profilja

A Beopetrol főként kőolajtermékek – benzin, gázolaj, fűtőolaj, PB és kenőolaj – forgalmazásával foglalkozik. Szerbiában 179 töltőállomásból álló hálózata van. A Beopetrol Szerbia nagyságra második kőolajtermék nagy- és kiskereskedője, hozzávetőleg 400 ezer tonnás éves értékesítéssel.  

A szerb kormány eredetileg csak 100 millió eurós bevételre számított részesedése eladásából. Ehhez képest az orosz cég 117 millió eurót fizet a szerződéskötéskor és további 85 milliót fektet be a következő öt évben. (A Beopetrol állami tulajdoni hányada 99,37 százalék, a többi részvény a dolgozóknál van. Az eladásra kínált részvények névértéke 74 716 millió jugoszláv dinár, ami 1,29 millió dollár).

A magas bevétel ellenére számos bírálat érte a belgrádi kormányzatot a Beopetrol privatizációja miatt. Így – többek közt – a legnagyobb szerb szakszervezeti szövetség többször is szót emelt a Beopetrol magánosítása ellen. Szerintük Szerbia második legnagyobb olajfinomítójának privatizálása alkalmat ad az orosz maffiának a behatolásra. Ezért a szövetség elnöke, Milenko Smiljanic korábban azt követelte, hogy a kormány a kiírt tenderajánlatot nyilvánítsa semmissé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik