Belföld

700 munkahely szűnik meg a szegedi cipőgyár végelszámolásával

Végelszámolásról döntött a szegedi székhelyű, olasz tulajdonban lévő Mary 2000 Cipőgyár Kft. közgyűlése a minap, a cég felmond 700 dolgozójának - tudta meg a megbízott ügyvezetőtől pénteken az MTI.

Tóth Erika tájékoztatása szerint “elvileg még ugyan bármi történhet” a következő egy hónap alatt, de nem sok esélyt lát rá, mert nem találtak befektetőt, vagy bérmunkáztató céget, amely hajlandó lenne Magyarországon cipőt gyártani.

A megbízott ügyvezető elmondta: a társaság csaknem egy éve veszteséges, és a következő szezonra már megrendelést sem kapott. A Mary négy magyarországi gyárában – Szegeden, Hódmezővásárhelyen, a Veszprém megyei Csetényben, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszakeszin – 700 dolgozót foglalkoztat, és mindenkinek fel fognak mondani.

Tóth Erika ismertetése szerint azért döntöttek a végelszámolás mellett, hogy mindenkit ki tudjanak fizetni. A munkaügyi központ pedig megígérte, hogy a rendelkezésre álló lehetőségekkel igyekszik segítségére lenni a munka nélkül maradó dolgozóknak.

A megbízott ügyvezető közölte: az olasz tulajdonos 1991 óta van jelen Magyarországon. A legeredményesebb időszaka 1995-1996-ban volt, amikor ezer embert foglalkoztatott, és az árbevétel elérte a 6-7 milliárd forintot.

A megrendelés visszaesésével a létszámot is csökkenteni kellett, de 1997-től 2001-ig a 700 dolgozóval stabil volt a termelés. A következő év rosszul kezdődött, 30-40 százalékkal esett vissza a gyártás, és a negatív folyamat mostanáig folytatódott – mondta hozzátéve, hogy az olcsó kínai cipővel már nem tudják felvenni a versenyt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik