Belföld

Medgyessy új üzenete a koalíciós partnernek

Hivatalosan ma kezdődnek a legmagasabb szintű szakmai tárgyalások a 2004-es személyi jövedelemadóról a koalíciós pártok között. A kormányfő utalásaiból arra lehet következtetni, hogy az oktatási tárcától remél nagyobb áldozathozatalt.

Kis hangsúlyeltolódás volt érzékelhető a miniszterelnök legutolsó, a Nap-kelte műsorának adott és az egy héttel korábbi, szintén az MTV-ben látható, az Este című műsorban sugárzott nyilatkozata között. Akkor a lapok azt emelték ki, hogy a kormányfő elég határozottan utalt a liberális stratégia veszélyeire, úgy fogalmazva: az SZDSZ-nek vigyáznia kell, hogy ne menjen túl messzire, mert onnan nehéz visszajönni. Ehhez képest gyakorlatiasabb volt a reggeli műsorban látható kormányfői megközelítés: “Értem és támogatom is a szabaddemokraták szándékát. Lehet azt mondani, hogy csökkentsük az adókat, de akkor vagy másutt kell adót növelni, vagy pedig a kiadásokat csökkenteni. (…) El tudom fogadni azt, hogy a személyi jövedelemadót csökkentsük már 2004-ben, de meg kell találni a másik oldalát” – Medgyessy Péter ezt szerdán, az MTV Nap-keltében mondta.

Magyar Bálinton a sor?

A kormányfő szerint meg kell vizsgálni, hol lehet mérsékelni az államháztartás kiadásait, s ehhez képest határozhatnak az szja-csökkentésről. Példaként az egészségügyet és az oktatás területét, a hadsereget és a kutatás-fejlesztést említette. A miniszterelnök biztos volt abban is, hogy koalíciós partnerükkel, az SZDSZ-szel megtalálják a megoldást.

Medgyessy szerint jövőnk két tényezőn múlik: lesz-e pénz fejlesztésekre, és biztosítjuk-e a hosszú távú fejlődéshez szükséges gazdasági feltételeket. A kormányfő jelezte: a 2004-es költségvetés előkészítésekor a pénzügyminiszter által készített dokumentum szerint jövőre a gazdasági növekedésből automatikusan 260 milliárd forinttal lesz több az állam bevétele, és ezzel szemben állt 1300 milliárd forint többlet-kötelezettségvállalási igény.

Tűzijáték és játék a tűzzel

A koalíciós tárgyalások hivatalos napirendjén bizonyosan nem szerepel az augusztus 20-ai ünnepségsorozat értékelése, de az valószínűleg mégis hatással lesz a megbeszélésekre. Medgyessy Pétert éppen akkor kezdték el kifütyülni az örömkoncert hallgatói közül néhányan, amikor a gazdasági miniszter hatáskörébe tartozó tervekről beszélt a koncert és az ünnep hangulatához csak erőszakoltan illeszthető részletességgel. Augusztus 20-a miatt eddig még nem kellett fejeknek hullaniuk Magyarországon, de a mostani ünnepségsorozat kínos pillanatai nem biztos, hogy elintézhetőek a kölcsönös politikai vádaskodással.

Az MSZP hamar védelmébe vette a kormányfőt, de számítani lehet arra, hogy a jobboldal nem hagyja válasz nélkül a nekik címzett bírálatot, és bőségesen szolgáltatott bombasztikus poénokra lehetőséget a tüzijáték lebonyolítása is.

A szocialista frakció nyilatkozata a nagypolitika szintjére emelte a füttyögést és ezzel megteremtette a lehetőségét a válasznak, hiszen úgy fogalmaz: az MSZP frakció úgy véli, kialakult a hivatásos ünneprontók kis csoportja, azoké, akiknek “nem szent egyetlen helyszín és egyetlen időpont sem. Temetőben, ünnepségen, megemlékezésen egyaránt képesek faragatlanul viselkedni.”

Kevéssé szolgálja az ünnep méltóságát az is, ha egy-egy szónok az ünnepi emelvényt összekeveri a pártcsaták színpadával, és a nemzet ünnepét a nemzet egyik felének sértegetésére használja fel – áll a közleményben. A szocialista képviselőcsoport úgy látja: “sérti közönségét, aki (mint a Fidesz frakcióvezetője) az országot építőkre és rombolókra osztja.”

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az MSZP szerint az országot a különbözőképpen gondolkodó emberek együtt építik, és a közös teljesítményt kisebbíti, aki másokat abból kirekeszt, aki politikai rokonszenvei alapján osztja jókra és gonoszokra az embereket.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik