Belföld

Interneten minden idők leggyorsabban terjedő vírusa

Számos féregvírus, amely az elmúlt héten az internetre kapcsolódott gépeket támadta, szerdán ismét káoszt okozott, köztük a Sobig.F is, melynek célja a megfertőzött gép spamküldő géppé való átalakítása, amely egyben minden idők egyik leggyorsabban terjedő vírusa is.

A Sobig.F egy szoftvert telepít a megfertőzött windowsos gépbe, amely lehetővé teszi, hogy később távirányítással ezeket a gépek kéretlen reklámleveleket küldjenek. Ezzel megszületett egy új trend, amely egyesíti magában a levélszemetelést és a vírusírást.

Mikko Hypponen, a finn F-Secure víruskutatási igazgatója szerint ezzel „most először vált világossá egy vírus létének célja”, ami nem más, mint a pénz. A biztonsági szakértők szerint nehéz megbecsülni, hány számítógépet fertőzött meg a Sobig.F féreg. Az AOL bevallása szerint 11,5 millió példány terjedését blokkolta le, míg a MessageLabs egyetlen nap alatt több mint egymilliót, ami miatt a féreg kiérdemelte a leggyorsabban terjedő vírus nevet.

A Sobig.F akkor csapott le a számítógépekre, amikor azok még mindig a „Blaster” támadásának hatásai után lábadoztak. De hétfőn pusztított a „gyógyító” „Welchia” vagy „Nachi” féreg is, amely elfertőzte az amerikai haditengerészet és tengerészgyalogság 72 ezer számítógépét, és lebénította az Air Canada helyfoglalását és hívásközpontjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik