Belföld

A franciák az állatkísérletek mellett

Franciaország kezdeményezte az Európai Bíróságon, hogy töröljék el a kozmetikai ipar céljait szolgáló állatkísérletek tilalmát. A világ legnagyobb kozmetikai cége hallgatásba burkolózik.

A Guardian című brit lap nemrégiben arról számolt be, hogy Franciaország kezdeményezte a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságon: semmisítsék meg azt a jogszabályt, amely a kozmetikai célú állatkísérletek tilalmáról rendelkezik. A brit lap összefüggést lát a francia kezdeményezés és aközött, hogy a világ legnagyobb kozmetikai cége, a L’Oréal sok millió eurót fizet be adóként a francia államkasszába.


A franciák az állatkísérletek mellett 1

A L’Oréal nem kommentál

A L’Oréal hivatalosan nem kommentálta a brit lap cikkét, nem is volt hajlandó válaszolni sem az újságírók kérdéseire. Azt firtatták, hogy a cégnek van-e köze az állami akcióhoz. A L’Oréal csupán annyit ismert el, hogy tudott a francia állami szintű keresetről, amely a luxemburgi bírósághoz érkezett.

Mindenesetre érdekes egybeesésnek tűnik, hogy a francia állami akcióval együtt egy magánkezdeményezés is indult nemrégiben. Cégek egy csoportja az európai első fokú bíróságon tett most indítványt, amely hasonló értelmű, vagyis az állatokon végzett kozmetikai tesztek folytatását tenné lehetővé.

 Angliában már most is tilos

A kozmetikumok és alkotórészeik állatokon való kipróbálása Nagy-Britanniában 1998 óta tilos. Ugyanakkor azoknak a termékeknek az eladása, amelyeket ily módon fejlesztettek ki, nem ütközik a brit törvényekbe. Brit aktivisták szerint évente ezért továbbra is 38 ezer állatot használnak tesztelésre, majd ölik meg őket az Európai Unióban.

A támadott EU-direktíva

A francia állam és a cégek által most egyaránt támadott EU-direktíva szerint gyakorlatilag tilos lenne 2009 után állatkísérletekkel előállított kozmetikumok forgalmazása az Európai Unióban. Az állatokon való tesztelést pedig betiltanák. Az állatvédők szerint ez volt az EU legfontosabb intézkedése az állatok érdekében, és 13 év tárgyalás és lobbizás után került be az uniós rendszabályok közé. Ugyanakkor a kozmetikai ipar lobbistái arra hivatkoznak, hogy a tilalom jogi és technikai akadályokba ütközik.

A luxemburgi bírósághoz eljuttatott dokumentumok szerint túl szigorú a tilalom, ezenkívül kétértelmű a szabályozás, és amúgy is sértené az európai ipar érdekeit. Párizs szerint egyébként az állati jólét javulása is elhanyagolhatóan kicsi lenne a direktíva alkalmazása nyomán, ugyanakkor nagyobb lenne az esély arra, hogy az emberi egészséget veszélyeztető termékek kerüljenek forgalomba. A francia kozmetikai ipar egyébként még ma is alkalmazza az állati teszteket a termékek kipróbálásakor.

A cégek titkolóznak, az állatvédők felháborodtak


A francia állammal egyidejűleg a bírósághoz forduló cégek nevében az indítványt a European Federation for Cosmetics Ingredients (EFCI), vagyis a Kozmetikai Adalékanyagok Európai Szövetsége tette. Az EFCI hetven vállalatot képvisel Svájcból, Belgiumból, Franciaországból, Németországból és Olaszországból. (Talán nem véletlen ezért, hogy éppen egy brit lap számolt be a félig-meddig titkos akcióról…)

Hogy mennyire titkos a cégek kezdeményezése, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az EFCI főtitkára, Péter Ungeheuer nem hajlandó megnevezni az indítványt tévő társaságokat. Alain Grangé-Cabane, a Francia Kozmetikai Ipari Szövetség elnöke tagadta, hogy a párizsi kormányzati kezdeményezés a luxemburgi bíróságnál önérdekű volna. Szerinte ez egy igen nehéz jogi kérdés, nem politikai és nem is ipari téma. Inkább arról van szó, hogy nem elég világos az európai direktíva, amely a kérdéskört szabályozza.

Ugyanakkor az állati jogok védelmezői, azok az aktivisták, akik a kozmetikai tesztek ellen küzdenek, fel vannak háborodva. Szerintük az Európai Bíróság félre fogja dobni a cégek és a francia állam kereseteit, és meg fogja mutatni, hogy „az állatok jóléte és az EU-polgárok aggodalmai győzedelmeskedni fognak a profitéhségen és a hiúságon”. David Thomas, a BUAV (az állatok élveboncolása ellen küzdő brit szervezet) jogi tanácsadója szerint, ha nem marad érvényben a tilalom, az nagy csapás lesz a közbizalomra, az EU megítélésére és a nemzetközi kereskedelmi rendszerre egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik