Belföld

Az új típusú LCD tovább csökkentheti a mobiltelefonok méretét

A Samsung kifejlesztett egy olyan új sík kijelzőt az összehajtható mobiltelefon modellekhez, melynek segítségével a gyártók az eddiginél vékonyabb és olcsóbb készülékeket készíthetnek.

Az összecsukható készülékeknél a fő és al-kijelző egymásnak háttal, a készülék felső részén található: az egyik kifelé, a másik befelé néz. A Samsung új modulja ezt az elrendezést használja ki, amikor mindkét kijelzőt ugyanazzal a hátsó fényforrással világítja meg. A kétoldalas kijelző sorozatgyártása szeptemberben indul – jelentette be Sung Hae Park, a dél-koreai elektronikai óriás szóvivője.

Méretét tekintve az új modul kb. egy milliméterrel vékonyabb, mintha két független kijelző volna, ami azonban egy ilyen összehajtható telefon modell esetében a vastagságnak akár 3-5 százaléka is lehet! Az előállítási költségek azonban 20 százalékkal csökkenhetnek a két független síkpaneles megoldással szemben – állítja Park. A modul egy 1,8 hüvelykes színes TFT főkijelzőből áll, amelynek felbontása 128×160 képpont, valamint egy 1,2 hüvelykes alkijelzőből, melynek felbontása 96×96 pixel. A két kijelző vezérlését elvégezheti egyetlen lapka, ami szintén csökkenti a gyártó költségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik