Belföld

Továbbra is 4,8 százalékos hiánnyal számol a PM

Az első héthavi államháztartási adatok alapján a Pénzügyminisztérium továbbra is 900 milliárd forint körüli államháztartási hiánnyal számol, ami a bruttó hazai terméknek (GDP) 4,8 százalékát teszi ki - mondta Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A hiány mértékébe a minisztérium már beleszámította azt, hogy az idén fizetik ki a 13. havi nyugdíj első hetét, illetve a kismamáknak járó gyes-pótlékot is. Várfalvi István elmondta: az államháztartás hiánya az első hét hónapban 601,9 milliárd forint lett, ami az éves előirányzat 72,3 százaléka. Ez megegyezik a Pénzügyminisztérium hó elején közzétett adattal.

A helyettes államtitkár azt is közölte: az augusztus eleji becslésüknek megfelelően továbbra is 140 milliárd forint körüli hiányt várnak augusztusban az államháztartás szintjén.


 Az államháztartás bevételei az előirányzathoz képest 57,3 százalékra, míg a kiadások 58,8 százalékra teljesültek 2003 július végéig. A központi költségvetés hiánya az első hét hónapban 424,8 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 74,7 százaléka.


Júliusban a központi költségvetés 33,8 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai viszont 42,3 milliárd forintos deficittel zártak. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 7,7 milliárd forint többletet mutatott. Így összességében az államháztartás júliusi egyenlege 0,8 milliárd forint hiánnyal zárt.  


A központi költségvetésen belül egyszerűsített vállalkozói adót 19,6 milliárd forint értékben fizettek be, ami meghaladja az egész évre tervezett 16 milliárd forintot. Várfalvi István elmondta: az idén még egy befizetés lesz ebből az adónemből, így összesen 30 milliárd forintra becsüli az éves teljesítést.


Az általános forgalmi adó éves tervének 64 százalékát fizették be január-júliusban a költségvetésbe. Ez összesen valamivel több mint 1000 milliárd forintot jelent. Várfalvi István elmondta: a július hónap a negyedéves befizetések miatt erős, a visszaigénylések ugyanis csak augusztusban jelennek meg.


Személyi jövedelemadóból az éves terv 52,3 százalékát fizették be a költségvetésbe, ami 507 milliárd forintot jelent. Várfalvi István elmondta: várakozásaik szerint az év második felében a tavalyinál nagyobb mértékű lesz a befizetés, így teljesül az éves terv. A tavalyi évben ugyanis csak szeptembertől lett adómentes a minimálbér, míg ennek a költségvetés szempontjából jelentkező negatív hatása már idén januártól érvényesül.


A költségvetés kiadási oldaláról szólva a helyettes államtitkár elmondta: a lakástámogatásokra az első hét hónapban már a teljes összeg 92,8 százalékát, azaz 75,6 milliárd forintot fizettek ki. A társadalombiztosítási alapoknál hagyományosan a gyógyszertámogatásokra fordított kiadások túllépése okozza a gondot. Várfalvi István ezzel kapcsolatban elmondta: 22 milliárd forintos túllépéssel számolnak a 217 milliárd forintra tervezett keretnél.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik