Belföld

Sósavszivárgás a salgótarjáni pályaudvaron

Egy sósav vizes oldatát szállító 40 köbméteres vasúti tartálykocsi szivárgása miatt kedden reggel 7 óra előtt húsz percre leállították a salgótarjáni rendező pályaudvar és a közeli 21-es főközlekedési út forgalmát. A vonatok ezt követően zavartalanul, menetrend szerint közlekednek - tájékozatta az MTI-t Kovalecz Imre, a Mávinform munkatársa.

Szabó János alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a tűzoltók vízfüggönnyel akadályozták meg a sósavgőz továbbterjedését. A rendőrség és a mentők is a helyszínen vannak, és dolgoznak a MÁV vegyi elhárító szakszolgálatának munkatársai.

A környék lakóit a megyei katasztrófavédelem szakemberei hangosbeszélőn felszólították, hogy csukják be lakásuk ablakait, ajtóit. Az eddigi vizsgálatok szerint a tartálykocsi csapjának egy hibás alkatrésze okozta a sósavszivárgást és -csöpögést – tájékoztatta az MTI-t Besenyei József, a MÁV főmenetirányítója.

Elmondta továbbá, hogy a MÁV intézkedett a hibás alkatrész sürgős kicseréléséről. Addig is a tűzoltók semlegesítik a csöpögést, illetve felfogják a kifolyó sósavat, hogy az ne szennyezze a talajt. A meghibásodott kocsi Somoskőújfaluról egy Szolnok melleti feldolgozó üzembe tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik