Belföld

Már szedik az Irsai Olivért Győr-Moson-Sopronban

Minden eddiginél korábban, mintegy három héttel előbb kezdődött meg a szüret, Győr-Moson-Sopron megye két történelmi borvidékén; az Irsai Olivér szedése és feldolgozása már a múlt héten elkezdődött, ebből a fajtából mindkét borvidéken vannak ültetvények.

Vaszari László, a Pannonhalma-Sokorói Borvidék Hegyközségek Tanácsának elnöke az MTI-nek elmondta: bár jó termést várnak az idén, de előérzeteik felemásak az extrém időjárás miatt. A szőlő minőségében fontos szerepet játszik a napfény a cukormegkötés miatt, ugyanakkor a csapadék hiánya azt is jelentheti, hogy a szőlőszemek betöppednek.

A borász szerint az sem biztos, hogy egy, a közeljövőben lehulló nagyobb mennyiségű csapadék használna, mivel az elvékonyodott héjú bogyók kirepedhetnek, és a rothadás elviheti a termés jelentős részét.

Az ezerhektáros területről, hektáronként várhatóan mintegy 70 mázsa szőlőt takarítanak be, hogy ebből mennyi bor lesz, csak a szüret után tudják megmondani, de egy biztos a főként fehérfajtákkal foglalkozó borvidékről az idén is jut termés a Balaton környéki szőlészeknek, akik rendszeresen a pannonhalmi-sokorói borvidékről egészítik ki saját termésüket – mondta a szakember.

Elmondta azt is: a soproni borvidéken a fajtaösszetétel inkább a vörös felé tolódik el, de termesztenek kitűnő fehérbort adó szőlőt is. A vörös szőlőt általában később kell szedni, mint a fehéret, de a nyári kánikula miatt úgy tűnik ezek is korábban beértek. Brummer Gábor, a Nagycenki Pinceszövetkezet vezetője elmondta: szinte biztos, hogy e fajták betakarítása is már szeptemberben lezajlik, és nem tolódik ki az egyébként szokásos októberig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik