Belföld

Emelkedtek a német termelői árak

Németországban júliusban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak, és 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban - jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban kedden.

Júniusban 0,1 százalékkal csökkentek a termelői árak, és 1,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Júliusban elsősorban az energia emelte a termelői árakat: az energiaköltségek 7,7 százalékkal nőttek az egy évvel azelőttihez viszonyítva, ezen belül az áram 8,2 százalékkal, a földgáz 15 százalékkal drágult. Az energiatermékek nélkül a termelői árnövekedés csak 0,3 százalékos lett volna tizenkét hónap alatt.

Az adatok azt jelzik, hogy az első félévben recesszióba süllyedt német gazdaságot továbbra sem fenyegeti defláció is, azonban a gazdaság júliusban még nem kezdett láthatóan élénkülni. Németországban júliusban átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 0,9 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban – jelentették csütörtökön a szövetségi statisztikai hivatalban végleges adatként.


Az eredmény megegyezik a július végén közölt előzetes becsléssel, és – habár a tizenkét havi infláció kissé lassult – ez is megerősítette, hogy Németországban nem megalapozottak a tavasszal keletkezett deflációs aggodalmak. Augusztusról az elemzők legalább 1,0 százalékos tizenkét havi inflációt várnak.

Németországban júniusban 1,0 százalékos, májusban 0,7 százalékos, áprilisban 1,0 százalékos, márciusban 1,2 százalékos, februárban 1,3 százalékos, januárban 1,1 százalékos volt a tizenkét havi drágulás.

Az euróövezetben júliusban átlagosan 1,9 százalékos, júniusban 2,0 százalékos, májusban 1,9 százalékos, áprilisban 2,1 százalékos, márciusban 2,4 százalékos, februárban is 2,4 százalékos, januárban 2,1 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik