Belföld

Romló fogyasztói várakozások

Júliusban ismét enyhén romlott a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI fogyasztói bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

A GKI Gazdaságkutató Rt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után az index értéke stabilan a 2001 eleji szintre csökkent.

A mutató értéke a februári zuhanást követően március és június között – némi hullámzás mellett – lényegében stagnált, majd júliusban kissé tovább mérséklődött.

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a júniusinál kedvezőbbnek látták, s a következő 12 hónapban szintén enyhe javulást vártak.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése azonban ismét romlott. A megkérdezettek júliusban az előző havinál valamivel magasabb ütemű áremelkedésről számoltak be, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik viszont érezhetően mérséklődtek. Ugyanakkor a munkanélküliség enyhe emelkedésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve érezhetően emelkedett, s ezzel párhuzamosan lényegesen mérséklődött azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

Magyarország hét régiója közül hatban romlottak a háztartások várakozásai. A legnagyobb mértékben a Dél-Alföld, a Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország és a Dél-Dunántúl lakosainak véleménye romlott. Az Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon lakók véleménye az országos átlagnak megfelelően mérséklődött. Ezzel szemben Közép-Magyarország lakosságának véleménye javult az előző hónaphoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik