Belföld

Lemond a Kelly-ügy miatt a brit védelmi miniszter?

Brit lapértesülések szerint Geoff Hoon brit védelmi miniszter arra számít, hogy neki "kell megfizetnie az árat", azaz lemondania miniszteri tárcájáról David Kelly, a védelmi minisztérium tanácsadójának a haláláért.

Geoff Hoon a múlt héten telefonon közölte kollégáival, arra számít, hogy a Kelly-ügy miatt neki “kell a kardjába dőlnie” – írta vasárnap a The Sunday Telegraph brit lap.

Az iraki tömegpusztító fegyverek szakértőjének halála ügyében folyó brit vizsgálat során a héten elhangzott tanúvallomásokból ugyanis kiderült, a miniszter – felülbírálva közvetlen munkatársait – maga rendelkezett arról, hogy Kelly neve nyilvánosságra kerüljön és a szakértő megjelenjen az iraki hírszerzési üggyel foglalkozó parlamenti különbizottság nyilvános ülésén mint a BBC közszolgálati rádió azon forrása, amely sugalmazta Tony Blair kormányának felelősségét az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési értesülések felnagyításában.

Kevin Tebbit, a védelmi tárca állandó titkára azt javasolta főnökének, hogy Kelly ne jelenjen meg a testület előtt. Azt kérte Hoontól, hogy vegye figyelembe a férfi érzékenységét, azt, hogy a szakember számára szokatlan, ha a nyilvánosság reflektorfényébe kerül.

Két nappal a parlamenti bizottság előtt tett tanúvallomása után David Kelly öngyilkos lett, feltehetően amiatt, hogy őt nevezték meg, mint a hírszerzési dokumentumok eltúlzásáról májusban elhangzott BBC-jelentés lehetséges forrását. A hírszerzési adatok alapján készült kormányzati dossziét az iraki háború megindítása előtt hozták nyilvánosságra Londonban, hogy a közvélemény előtt igazolják a brit szerepvállalás jogosságát az Irak elleni katonai beavatkozásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik