Belföld

Egy hónapos csúcs közelébe drágult a dollár

Egy hónapos csúcs közelébe drágult hétfőn a dollár az euróval és a svájci frankkal szemben, miután a múlt héten közzétett amerikai makrogazdasági adatok szerint közeleg a gazdasági fellendülés.

Az amerikai gazdaság erősödésével kapcsolatos várakozásokat megerősítheti a Michigani Egyetem e héten publikálandó lakossági bizalmi indexe. “Az elmúlt hetekben a kedvező amerikai és a kedvezőtlen európai makroadatokra irányult a figyelem. A tőke a kötvényekből a részvények felé áramlik, s e tényezők eredőjeként erősödött a dollár” – mondta Mitul Kotecha, a Credit Agricole Indosuez devizapiaci elemzésért felelős vezetője a Reutersnek.

Az euró árfolyama – amely hét centet gyengült a dollárral szemben az elmúlt két hónapban – az európai kereskedelem kezdetén 1,1220-ra gyengült, ez napon belül egyharmad százalék csökkenést jelent. A chartisták szerint ha a kurzus 1,12 dollár alá csökken, az további gyengülésnek ad teret. A zöldhasú a jennel szemben 119,35-re drágult, a svájci frankkal szemben pedig fél százalékkal erősödött.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik