Belföld

Megöltek egy dán katonát Irakban – saját társai lőtték le?

Az irak déli részén lévő övezetben, amely a brit hadsereg irányítása alatt áll, megöltek egy dán katonát, Preben Pedersen tizedest - adta hírül a BBC. Pedersen Bászra, a második legnagyobb iraki város környékén vesztette életét.

A dán katona tagja volt a nemzetközi “stabilizációs erőknek”, amelyek tűzharcba keveredtek Bászrától harminc kilométerre, Al-Madinah településénél. Pedersen tizedes volt az első, aki a négyszáz tagú dán kontingens tagjai közül életét vesztette Irakban. Az északi országból júliusban érkeztek az első katonák Irakba.

A tűzharc részleteiről nem sokat lehet egyelőre tudni, csupán annyi bizonyos, hogy akkor került sor a fegyveres összetűzésre, amikor a dán ellenőrző poszton szolgálók megállítottak egy iraki teherautót, amelyen számos helybéli lakos utazott.

Az incidens előzetes vizsgálata során egyes hírek szerint nem kizárt, hogy saját társai lőtték le véletlenül Pedersent. A lövöldözésben két iraki is életét vesztette.

A dán védelmi miniszter az eset kapcsán sajnálatát fejezte ki, de megemlítette, hogy a dán hadsereg már elszenvedett hasonló veszteségeket Afganisztánban és a Balkánon is. A miniszter szerint a tragédia nem befolyásolja Dánia részvételét az iraki akcióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik