Belföld

Japán elemzők 1,3 százalékos növekedést várnak

Japán vezető gazdaságkutatói szerint az ország GDP-je a folyó pénzügyi évben reálértékben(az árváltozások figyelembevétele nélkül) 1,3 százalékkal növekedhet, s nem 0,6 százalékkal, amire a tokiói kormányzat számít.

Tucatnyi vezető elemzőt kérdeztek meg, s szinte kivétel nélkül a korábbinál nagyobb gazdasági növekedést jeleztek Japánban, volt, aki 2 százalékot is elképzelhetőnek tart.

A legutóbbi negyedévben – április és június között – a japán gazdasági növekedés éves aránya 0,6 százalék volt, a vártnál jobb. A szigetország gazdasága már a hatodik egymás követő negyedében jelzett bővülést – húzza alá a Reuters hírügynökség jelentésében.

Az elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy a japán gazdaság még nem állt rá a biztos növekedés pályájára, s a GDP változásában nominálisan még csökkenést jeleznek erre az évre, csak reálértékben várnak növekedést, a defláció fennmaradását is jósolva. 2004. áprilisától, azaz a következő pénzügyi évben már egyes elemzők 2,5 százalékos reálnövekedést is elképzelhetőnek tartanak, de a GDP nominális növekedése legfeljebb 1 százalékos lehet, s nem kizárt a visszaesése sem ilyen számítási alapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik