Belföld

Januárban kapják 13. havi bérüket a közalkalmazottak

A tervezettnél magasabb államháztartási hiány ellenére a közalkalmazottak és a köztisztviselők megkapják az idei 13. havi bérüket, igaz, a tervek szerint egységesen csak jövő januárban - olvasható a Magyar Hírlapban.

Mintegy 15 milliárd forintot spórolhat átmenetileg az állam azzal, hogy ettől az évtől nem decemberben, hanem egységesen csak januárban fizetnék ki a közalkalmazottaknak – tanároknak, orvosoknak, szociális munkásoknak – és köztisztviselőknek – például a minisztériumi tisztviselőknek – valamint a fegyveres szervek alkalmazottainak a 13. havi fizetést.

A spórolásnak annyi a haszna, hogy ez a kiadás már nem az idei államháztartási hiányt rontja, amely amúgy is túllépi a tervbe vett 4,5 százalékot. A Pénzügyminisztérium (PM) legfrissebb prognózisa szerint az államháztartás deficitje decemberre eléri a GDP 4,8 százalékát, ám ebben még nem szerepel a 53. heti nyugdíjak harmincmilliárd forintja. Így az államháztartás hiánya idén a legjobb esetben sem lehet kisebb 950 milliárd forintnál a PM szerint.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik