Belföld

Ázsiában pusztít az elektronikus LovSan-vírus

Folytatja pusztítását Ázsiában a Windows-rendszerű számítógépeket megtámadó, "LovSan" nevű informatikai vírus, amely betelepedett több ezer gépbe, és lelassította az Internet forgalmát is.

A vírus áldozatai szerdán elsősorban magánszemélyek és kisvállalkozások gépei volt. A nagy cégeket és közhivatalokat már a hét elején elérte a fertőzés – közölte a McAfee informatikabiztonsági cég az AFP-vel.

Japánban a “féreg” típusú vírus az év eleje óta a legsúlyosabb fertőzést okozta – jelentette be a Trend Micro virus elleni cég. A Trend Micrót kedd reggel és szerda reggel között 247 esetről tájékoztatták, amely a LovSan, a MSBlast vagy Blaster néven jelentkezik. A cég szóvivője szerint ez még csak a jéghegy csúcsa, és félő, hogy a fertőzések száma nőni fog; annál is inkább, mert az év eleje óta ez a leggyorsabban terjedő számítógépes vírus a szigetországban.

A Trend Micro figyelmeztette felhasználóit: ez a vírus kártékonyabb, mint a Slammer, amely januárban bénította meg az Internetet és a dél-koreai vonalakat. A szóvivő szerint számos nagy céget elért a vírus, de a kormányszervek nem jeleztek támadást.

A Netword Associates, a McAfee leányvállalata több ezer számítógép-hibát jelzett az ázsiai-csendes-óceáni térségben a vírus terjedésének kezdete óta. Allan Bell regionális marketingigazgató úgy vélekedett, hogy főleg azokat a cégeket sújtja a vírus, amelyek nem újították fel biztonsági rendszerüket. Példának egy olyan regionális vállalatot említett, amelynél 3500 számítógép kapta meg a fertőzést. Egy másik cég ellenben, amely ugyanolyan informatikai parkkal rendelkezik, csak kisebb károkat szenvedett, mert komolyan vette a McAfee múlt heti figyelmeztetését.

A szakértők minden Windows rendszerű számítógép esetében azt tanácsolják, hogy szereljék fal magukat patchcsel, azaz telepítsenek egy olyan javítócsomagot, amelyet ingyen le lehet tölteni a Microsoft portáljáról. (www.microsoft.com/security).

A mammutcég, amely már július 16-án kiadott egy biztonsági hírlevelet, kedden újabb figyelmeztetést tett közzé, mely szerint a vírus elsősorban a Windows-programok NT 4.0, a 2000, XP és Server 2003 változataira veszélyes. A biztonsági szakértők úgy tudják, hogy a vírus csak a Windows 2000-nél és az XP-nél jelentkezik, a MacIntoshnál, az Apple OS/2-nél és a Linuxnál nem.

A vírus különlegessége, hogy nem szükséges hozzá semmilyen emberi beavatkozás. A Symantec antivírus-cég szerint éppen azért terjed olyan gyorsan, mert nem kell hozzá kinyitni egy csatolt file-t, mint számos más vírus esetében. A vírus jelenlétének egyik jellemző tünete, hogy a gép automatikusan kikapcsol, majd ugyanígy magától be is kapcsol.

A vírus azért kapta a LovSan nevet, mert a következő szöveget tartalmazza: Love You San, azaz “szeretlek, San”.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik