Belföld

Rendeződik a Lockerbie-ügy? – 15 év után Líbia kártérítést fizetne

Meglehetősen óvatosan reagált az amerikai külügyminisztérium szerdán arra a hírre, hogy az ENSZ székhelyén előzetes megállapodás jött létre a Lockerbie-ügy rendezéséről.

A minisztérium általánosságban üdvözölte, hogy a líbiai kormány vállalja a teljes felelősséget a PanAm légitársaság repülőgépének 1988-ban történt felrobbantásáért, s hajlandó kártérítést fizetni az áldozatok hozzátartozóinak. A State Department képviselői ugyanakkor annak a nézetnek adtak hangot, hogy Tripolinak – mindenekelőtt fegyverkezési programjainak felszámolása terén – még több gyakorlati lépést kell tennie, mielőtt számíthatna a vele szemben korábban életbe léptetett büntető intézkedések feloldására.

New Yorkban egy nappal korábban vált ismerté, hogy líbiai, brit és amerikai diplomaták előzetes megállapodást kötöttek a Lockerbie-ügy rendezéséről, s ennek keretében arról, hogy a hivatalos líbiai felelősségvállalás kinyilvánítása és az áldozatok hozzátartozónak járó kártérítés kifizetésének megkezdése után Líbia számíthat az ENSZ-szankciók, illetve az amerikai büntető intézkedések feloldására.

Az amerikai légitársaság Boeing 747-es repülőgépét 1988 decemberében robbantották fel a skóciai Lockerbie felett. A fedélzeten 259 utas – köztük egy magyar család -, továbbá a 11 fős személyzet tartózkodott. A közös amerikai-brit nyomozás két líbiai ügynököt tette felelőssé a merényletért, közülük egyet egy hollandiai bíróság 2001 februárjában bűnösnek talált.

Korábbi washingtoni értesülések szerint amerikai és brit jogászok és Líbia képviselői már tavaly előzetes megállapodást kötöttek arról, hogy Tripoli 10 millió dollárt fizet minden áldozat családjának, ugyanakkor lépések történnek annak érdekében, hogy megszüntessék a Tripolival szemben érvényben lévő nemzetközi szankciókat. Az első 4 millió dollárt akkor fizetnék ki, amikor az ENSZ hivatalosan is hatályon kívül helyezi a szankciókat, a másik 4 milliót akkor, amikor az amerikai kormány is érvényteleníti a Líbiával szemben alkalmazott intézkedéseket, míg a fennmaradó 2 milliót abban az esetben, ha Tripoli lekerül arról az amerikai külügyminisztériumi listáról, amelyen a terrorizmussal vádolt országok szerepelnek.

A külügyminisztérium szerdai reagálása arra utal: továbbra is nyitott, hogy a Bush-kormány hogyan reagál minderre. Mind a kongresszusban, mind a kormányzaton belül ugyanis erősek a kételyek Kadhafi személyével kapcsolatban. John Bolton külügyminisztériumi államtitkár a közelmúltban azzal vádolta Tripolit, hogy vegyi fegyverek gyártásának felújítására törekszik.

Az ENSZ 1999-ben felfüggesztette a merénylet után Líbiával szemben elrendelt szankciókat, de hivatalosan még nem helyezte hatályon kívül azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik