Belföld

Felére csökkent a BorsodChem féléves eredménye (bővített)

A BorsodChem-csoport 3,181 milliárd nettó eredményt ért el az első félévben, ami 53,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbi eredménytől.

A BorsodChem-csoport 3,181 milliárd nettó eredményt ért el az első félévben, ami 53,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól – tette közzé a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készített konszolidált, nem auditált jelentésében szerdán.


A csoportszintű árbevétel 67,800 milliárd forint volt, 11,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az értékesítés közvetlen költsége az első félévben 13,2 százalékkal emelkedett és elérte a 48,425 milliárd forintot.


A társaság az első félévben 3,538 milliárd forintos árfolyamveszteséget könyvelt el a tavalyi 560 millió forinttal szemben. A csoport üzemi eredménye 3,6 százalékkal emelkedett, 7,608 milliárd forint volt az első félévben. Az eredménynövekedés mögött a bázishoz képest 7,3 kilotonnával magasabb, jó fedezetű TDI értékesítés áll.


A jelentés szerint míg az év első negyedévében az iraki háborús várakozás, a háború tartósságával kapcsolatos bizonytalanság fokozatosan egyre magasabbra emelte az olaj árát és a műanyag-alapanyag szektorban alapanyagkészlet-gyűjtési folyamatokat indított el, addig a második negyedévben a háború befejezése után kínálati piaci várakozások alakultak ki mind az ásványolajjal, mind a műanyag-alapanyagokkal kapcsolatban. Ez a műanyagalapanyag-készlet leépítéséhez vezetett.


“A magyar pénzügyi kormányzat exportőröket segíteni szándékozó, a forint leértékelésében megnyilvánuló árfolyam-politikája rövid távon a jelentős devizahitellel rendelkező vállalkozásokat hátrányos helyzetbe hozta” – áll a jelentésben.


A BorsodChem összes árbevételének 83,7 százaléka exportból származott az idén az első félévben. Tavaly az első félévben az export részaránya 80,8 százalék volt.


A legnagyobb árbevétel a TDI és a PVC-por értékesítéséből származott. A TDI értékesítés árbevétele több mint 47 százalékkal nőtt az előző év első félévéhez képest. A TDI összes árbevételen belüli aránya 20,5 százalék, míg egy évvel korábban 15,5 százalékot tett ki.


A PVC-por értékesítéséből származó árbevétel – bár még mindig a legnagyobb a többi üzletági értékesítési árbevételhez képest – 2,7 százalékkal csökkent a 2002 első félévi adatokhoz képest, mintegy 16,485 milliárd forint volt. A PVC-por részesedése az árbevételen belül 24,4 százalékra csökkent a bázisidőszaki 27,8 százalékról.


Az MDI termékek értékesítéséből származó bevétel az első félévben 10,158 milliárd forintot tett ki, 12,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Részesedése az összes árbevételen belül a tavalyi 14,9 százalékról az első félévben alig, 15 százalékra nőtt. A BorsodChem jegyzett tőkéje nem változott, 12,311 milliárd forint, a saját tőke értéke az előző év első feléhez képest 7,2 százalékkal nőtt, 92,778 milliárd forint volt június végén.


A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a keddi kereskedést 15.100 forinton zárták. Az elmúlt 52 hét legmagasabb árfolyama 15.750, a legalacsonyabb 4.395 forint volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik