Belföld

Befektetésajánló – profitáljunk a gyorsjelentésekből!

Nem véletlen, hogy nagy izgalom övezi a gyorsjelentési időszakot. Az élelmes befektető rövid és hosszabb távú profitra is szert tehet.

A legjelentősebb vállalatok általában a gyorsjelentési szezon végére hagyják negyedéves beszámolójuk közzétételét. Kivételt képez a Richter, amely azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy elsőként ad számot teljesítményéről. A gyorsjelentések azonban nem csak a vállalatok számára adnak kiváló szereplési lehetőséget – amivel egyébként meglehetősen rosszul élnek, hiszen az utolsó napi dömpingben a kisebb cégekre már egyáltalán nem jut figyelem – hanem a befektetők számára is, akik az információáradatot anyagi előnyökre válthatják. Pár gondolattal kívánunk szolgálni, hogyan profitáljunk a gyorsjelentési időszak alatt.

FN összeállítás

 

Gyorsjelentések

Tapasztalatok

Az eredmények mindig éjfélkor kerülnek fel a Budapesti Értéktőzsde honlapjára (www.bet.hu), ahonnan a teljes szöveg letölthető. Az éjszakát nem feltétlenül kell egy gyertya mellett töltenünk a számhalmazok elemzésével, megteszik ezt helyettünk az elemzők. Amire érdemes odafigyelni, az a tényadat és az előzetes elemzői konszenzus viszonya, amit a napilapokban és az interneten is sok helyen meg lehet találni. A piac általában úgyis ezt fogja kiindulópontnak tekinteni.

A vártnál jobb, vagy rosszabb eredmény azonban nem feltétlenül jelenti, hogy annak megfelelő irányba fog elmozdulni a részvényárfolyam. Erre tökéletes példát láttunk a májusi szezonban, amikor is mind a négy „blue chip” túlteljesítette a várakozásokat, mégis jelentősen csökkent az árfolyamuk. Ennek és a hasonló jelenségeknek az az oka, hogy egyes nagyobb befektetők – csúnya szóval élve – ráspekulálnak valamelyik irányba az eredményre, később pedig zárják a pozíciót.

Az egyik leggyakoribb jelenség a tőzsdén a „buy on rumour, sell on news” törvénye, azaz „vásárolj be a pletykák hallatán, de adj el, amikor valóban megjelenik a hír”. Ez gyorsjelentési időszakban különösen igaz. Tehát érdemes megfigyelni, hogy melyik irányba alakították ki várakozásaikat a befektetők a gyorsjelentést megelőzően. Az említett májusi időszakot megelőző napokban jelentős emelkedésnek lehettünk szemtanúi és így részben már beépült az árfolyamba egy jó eredmény.

 Kisebb papírok – lassabb reagálás

Ha helyesen ítéljük meg a gyorsjelentést és a piac állapotát, akkor megelőzhetjük az álmosan nyitó piacot és előnyre tehetünk szert. Ez különösen igaz a kisebb papírok esetében, amikor egyszerre sok jelentés érkezik. Ez lesz a helyzet csütörtökön és biztosra vehető, hogy mindenki elsősorban a nagyvállalatokra fog koncentrálni. Ezért várhatóan a második vonalbeli részvények árfolyamába lassabban fog beépülni a hatás, ha egyáltalán fognak vele foglalkozni a befektetők. Érdemes még arra is figyelni, hogy az amerikai befektetők átalusszák az esemé- nyeket és az ő helyzetértékelé- sük és megbízásaik csak délután érkezik meg.

Bizonytalanságok

A mostani szezonra ez nem mondható el. A forgalom kritikán aluli és az árfolyamok nem mozdultak el markánsan egyik irányba sem. Talán egy kicsi óvatosság figyelhető meg a MOL és a Matáv esetében, ami indokolt is, hiszen elemző legyen a talpán, aki meg tudná pontosan mondani a forint drasztikus gyengülésének tényleges hatását az eredményre. Továbbá a MOL mostantól kezdi el konszolidálni az új szibériai olajmezőt és a Slovnaftot, ezek közül az első hatása szintén csak tippelhető.
Éppen ezért egy konszenzusnak megfelelő eredmény is árfolyamemelkedést indukálhat, amolyan „relief rally”, azaz megnyugvás utáni emelkedés következhet be.

Sok spekuláns napon belüli kereskedéssel (day-trade) próbál profitra szert tenni. A gyorsjelentési szezonban megemelkedik a forgalom és a volatilitás, ami kitűnő táptalaj a napon belüli kereskedésnek. Az eredmények gyakran összetettebbek, mint amit pusztán az első rápillantás után levonhatunk következtetésként. Tehát a nyitás utáni időszak során vagy túlreagálják az eredményt, vagy még nem épül be teljesen az árba a vélekedés, még nem érkeznek meg a megbízások Londonból a nagy brókercégek asztalára. 

Felülvizsgálat

Akik nem spekulatív, hanem hosszabb távú befektetési céllal fektetik megtakarításaikat részvényekbe, azoknak különösképpen ajánljuk, hogy negyedévente szánjanak fél órát a gyorsjelentések átfutására, hogy képet tudjanak alkotni a vállalat teljesítményéről, és képesek legyenek megalapozott döntést hozni. A részvényhozamok csak akkor válnak hosszú távon a kötvényhozamokat megszégyenítő befektetéssé, ha gondosan járunk el a részvények kiválasztásánál.

A negyedéves gyorsjelentési időszak a legkiválóbb alkalom, hogy szemmel tartsuk befektetéseinket és esetleg megalapozott döntést hozzunk, hogy eladjuk-e a részvényeket, vagy esetleg újabb pénzt fektessünk beléjük. Ha nem startolunk rá a kereskedésre a tőzsde nyitásakor, akkor sem kerülünk behozhatatlan hátrányba. Ilyenkor ugyan beépül az eredmény az árfolyamba, de a későbbi irányt többek között az elemzők idei és jövő évi eredményvárakozása fogja meghatározni. Az elemzők előrejelzései pedig csak napokkal, esetleg hetekkel később mutatnak elmozdulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik