Belföld

Befejeződik a szegedi Bertalan híd felújítása

A szegedi Bertalan híd március óta tartó, 900 millió forint költségű, állami beruházású felújítása napokon belül befejeződik és hamarosan sor kerül a műszaki átadásra - közölte a Csongrád Megyei Közútkezelő Kht. felelős szakembere az MTI-vel szerdán.

Jójárt János mérnök elmondta: a tiszai hídon forgalomkorlátozás mellett folyik a munka. A felújítás legjelentősebb része a gyalogjárda vasbeton szerkezetének acélszerkezetre cserélése volt, amelynek során 350 tonna acélanyagot dolgoztak be a járdába. Elvégezték továbbá a híd teljes acélszerkezetének, összesen mintegy 100 ezer négyzetméter felületnek a korrózióvédelmét.

Új aszfaltburkolatot kapott a járművek által használt 15 méter széles kocsipálya a híd teljes, 700 méteres hosszában, a szélső pályák szigetelését pedig a mederhídon, 373 méter hosszúságban javították.

A járulékos munkálatok közül Jójárt János kiemelte a hídfők terméskő felületeinek felújítását, az egyik oldalon a 300 méteres kerékpárút kialakítását, valamint a mederhídon a vízzáró dilatációs szerkezet és a vízelvezető rendszer beépítését. A szakember az idei év legjelentősebb állami hídfelújításának nevezte a szegedi Bertalan hídon folyó munkát.

A híd 1976-tól 1979-ig épült, kategóriájában – gerinclemezes acéltartós – országos összehasonlításban a legnagyobb szabad nyílású, és az egyetlen négysávos híd a Tiszán. Naponta mintegy 30 ezer jármű halad át rajta, ennél nagyobb forgalmat Magyarországon csak az autópályahidakon és a fővárosi Duna-hidakon regisztrálnak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik