Belföld

Bővíti exportját a Fűzfői Papíripari Rt.

Az iskolakezdésre készülve a Fűzfői Papíripari Rt.-nél legyártottak már 25 millió úgynevezett kisiskolás és 5 millió spirál füzetet - közölte az MTI-vel Mészárovics Imre, a cég vezérigazgatója. Mint elmondta: egy műszakban egész évben gyártották az iskolai füzeteket, de júniustól áttértek már a három műszakos termelésre, augusztus elején pedig felvettek 15 új dolgozót is a gyártósorra.

Füzetekre az augusztusi főszezont követően is folyamatos az igény, ezért az év végéig a kisiskolás füzetekből még 10 milliót, a spirálból pedig 2 milliót gyártanak. Szeptembertől azonban már visszaáll a gyár az egyműszakos termelésre, és megkezdődnek a szabadságolások, valamint néhány gép felújítása.

Mészárovics Imre hangsúlyozta: a termelését kétéves szünet után 2002 májusában újra kezdő fűzfői gyár az iskolai füzetek előállításában már ismét hazai piacvezető, a kereskedelem füzetigényének 75-80 százalékát elégíti ki. A vezérigazgató beszámolt arról: augusztus második felétől megkezdődik a borítékok, fénymásoló papírok és jegyzetblokkok nagyobb tömegű előállítása. Borítékból idén 80 milliót gyártanak, fénymásoló papírból 2500 tonnát, jegyzetblokkból pedig 5-6 milliót.

A blokk-gyártósor szinte csak exportra termel, a legjelentősebb felvevő piacra, Németországba idén 1200 tonna jegyzetblokkot, írótömböt és naptárt szállít a gyár. Ez évben már a volt Jugoszlávia valamennyi tagországába szállítanak – elsősorban hengerelt és ívpapírt – mintegy 2 ezer tonna mennyiségben; Romániába pedig 600 tonna füzetet exportáltak. Osztrák megrendelésre 500 tonna hullám és kartonpapírt gyártottak, az év második felétől ugyanebből a termékből már néhány száz tonnával Csehországba és Szlovákiába is szállítanak.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a cég 4,5 milliárd forintra tervezett éves árbevételének mintegy 25-30 százaléka származik exportból. A kiadások 60 százalékát a cellulóz importjának költségei teszik ki, ami az idén várhatóan eléri a 2,5 milliárd forintot. Ez évben összesen 26 ezer tonna papírt gyárt a Fűzfői Papíripari Rt., amiből körülbelül 9-10 ezer tonnát dolgoznak fel készterméknek. Az idén 80 új dolgozót vettek fel, így a 2002-es tavaszi 250 fős induló létszám 330-ra bővült. A vezérigazgató elmondta azt is: 2003-ban már 100 millió forintot műszaki fejlesztésre is fordíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik