Belföld

Az orosz versenyminisztérium jóváhagyta a Yukos-Sibneft fúziót

Az orosz kartellellenes minisztérium keddi bejelentése szerint nem lát különösebb akadályt a Yukos-Sibneft ügylet előtt és a hét végéig jóvá is hagyhatja azt. "Bizonyos feltételek mellett engedélyezzük az ügyletet: bár nincs nagyobb akadály, a regionális piacokkal kapcsolatban néhány kérdés még nyitott" - közölte az illetékes miniszter.

A világ nagyságra negyedik olajtársasága jön létre az orosz Yukos és a Sibneft egyesülésével. A második, illetve az ötödik legnagyobb orosz olajtársaság fuzionálását április végén jelentették be Moszkvában. Az új vállalat az oroszországi nyersolaj egyharmadát termeli ki és ezzel a legnagyobb orosz vállalattá lép elő. Az új konszern neve YukosSibneft lesz és vezérigazgatója Mihail Hodorkovszkij, a Yukos, elnöke pedig Eugen Svidler, a Sibneft vezetője lesz.

Elemzők számítása szerint a két cég együttes piaci értéke 36 milliárd dollár. Az eddigi legnagyobb orosz magánvállalati egyesülés révén létrejövő új cég éves bevétele elérheti majd a 15 milliárd dollárt. A YukosSibneft napi olajtermelése 2,3 millió hordó lesz, amivel csak a BP, az Exxon és a Shell előzi meg, és körülbelül annyit termel majd, mint jelenleg Kuvait, míg olajtartaléka 19,4 milliárd hordó, ami meghaladja az északi-tengeri becsült tartalékot.

Az olaj és gáztermelés alapján a YukosSibneft a világ hatodik vezető cége lesz az Exxon, a Shell, a BP, a Chevron és a TotalFinaElf után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik