Belföld

Környezetbarát biomassza fűtőmű épül Körmenden

Faapríték felhasználásával működő biomassza fűtőmű épült Körmenden, a 410 millió forint költséggel elkészült létesítmény szeptember 15-én kezdi meg három hónapos próbaüzemét - közölte Szalai Mónika projektmenedzser hétfőn az MTI-vel.

Mint elmondta, a biomassza fűtőmű építési költségének felét az Európai Unió PHARE Programja finanszírozta; a beruházó Körmend önkormányzata, az üzemeltető a Régióhő Kft. A fűtőmű kétezer lakás és több közintézmény fűtését oldja majd meg a Rába-parti kisvárosban.

A környezetbarát fűtőmű évi mintegy 6 ezer tonna nyersanyag szükségletét egy beszállítói program megvalósításával szeretnék biztosítani.

A kistérségben 15 olyan faipari cég van, ahol a termelés melléktermékeként fűrészpor, apríték, forgács, hántolási nyesedék képződik. A programba azonban be kívánják vonni azokat az erdőbirtokosokat, erdő társulásokat, földtulajdonosokat is, akik hosszabb távon érdeklődnek az úgynevezett energia erdők telepítése iránt.

A projektmenedzser beszámolt arról is: a beszállítói programra a Körmend és Kistérsége Önkormányzati Területfejlesztési Társulás a PHARE CBC program határon átnyúló kisprojekt alapjából az osztrákokkal közösen 45 ezer eurós támogatást nyert el.

“A határon átnyúló kistérségi együttműködés jegyében így lehetőségünk nyílt az ausztriai Güssingben működő hasonló paraméterekkel rendelkező biomassza fűtőmű technológiájának és az azt kiszolgáló beszállítói kör tanulmányozására is” – tette hozzá. Körmenden hétfőn egy kétnapos szakmai konferencia kezdődött, amelynek témája a faapríték energetikai hasznosítása, a megújuló energiák felhasználása.

A kistérségi területfejlesztési társulás által szervezett tanácskozáson a műhelyfoglalkozások tapasztalatait összegzik, a beszállítói program iránt érdeklődők pedig a kérdéssel behatóan foglalkozó energetikai szakemberektől kaphatnak választ kérdéseikre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik