Belföld

Fed-döntésre vár a világ

Többhetes árfolyamcsúcsról gyengült a jen kurzusa kedden a dollárral és az euróval szemben részben intervenciós félelmek nyomán, részben pedig a Fed kamatdöntését megelőző óvatosság hatására.

A dollár stabil maradt az euróval szemben a befektetők óvakodnak jelentősebb pozíciók nyitásától a Federal Reserve keddi kamatdöntése előtt. Az elemzők és a befektetők általában arra számítanak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény változatlanul – egy százalékon – hagyja irányadó kamatát. A piac figyelme elsősorban a döntés indoklására irányul majd.

A dollár stagnált, 118,60 jen körül mozgott a délelőtti európai kereskedelemben, miután hétfőn 118,20 jennel négyhetes mélypontra gyengült. Tőkepiaci híresztelések szerint a japán kötvények e heti kupon-fizetése miatt jelentős tőke áramlik a távol-keleti ország kötvénypiacára.

Az euró 134,75 jenen állt kedd délelőtt, több mint egy jennel drágult a hétfői háromhetes mélyponthoz képest. A francia ipari termelés csaknem két év óta a leggyorsabb ütemben bővült júniusban, a kedvező makroadat azonban hidegen hagyta a piacokat, az euró szűk sávban 1,1360 dollár körül mozog.

A japán GDP április-júniusban 0,6 százalékkal, a várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedett. A jen erősödését ezúttal is az fékezte, hogy a befektetők tartanak a Bank of Japan esetleges jen-gyengítő intervencióitól. Piaci hírek szerint a japán pénzügyi vezetés júliusban 118 és 119 jen közötti dollárárfolyamnál kétezer milliárd jent dobott a piacra, hogy megfékezze az export számára kedvezőtlen jen-erősödést.

Az európai részvénypiacok óvatos emelkedéssel kezdtek kedden, a Nasdaq hétfői emelkedését követve elsősorban a technológiai papírok drágultak. A forgalom a Fed-döntés előtti kivárás miatt csekély.

Magyar idő szerint 11 óra előtt nem sokkal a londoni FTSE-100 index 4177,30 ponton stagnált. Frankfurtban a DAX 0,45 százalékkal 3 359 pontra erősödött. A frankfurti indexet az Infineon csaknem két százalékos növekedése húzta. A legnagyobb európai szoftvergyártó, a német SAP 0,74 százalékkal, a chipgyártó berendezéseket előállító holland ASML 1,5 százalékkal drágult.

A Deutsche Bank árfolyama 0,68 százalékkal emelkedett, miután a bank hétfőn közölte, hogy beperli a két legnagyobb európai biztosítót, a francia Axat és a német Allianzt így próbálva meg arra kényszeríteni azokat, hogy a World Trade Center déli oldalán elhelyezkedett Deutsche Bank irodák után kártérítést fizessenek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik