Belföld

Ausztriáig épít olajvezetéket a Jukosz

A Jukosz orosz olajipari óriásvállalat az osztrák OMV konszernnel kíván szerződést kötni egy Ausztriába vezető csővezeték építéséről - írja a Vedomoszty nevű üzleti újság keddi számában.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közli, hogy az OMW napi 100 ezer hordónyi nyersolajat importálna schwechati finomítója számára azon a csővezetéken keresztül, amit a Jukosz építene meg a szlovákiai olajcsővezeték meghosszabbításaként. Egyik érintett cég sem erősítette meg az értesülést.

A Jukosz, amely 49 százalékban tulajdonosa a Transpetrol, a szlovák csövezetéket üzemelető cégnek, 60 kilométeres vezetéket építene Schwechatig az évi 9 millió tonna (napi 180 ezer hordó) feldolgozói kapacitású finomítóig. A schwechati finomító jelenleg a Földközi-tenger partjáról, Triesztből importálja a nyersolajat.

A felépítendő vezeték napi kapacitása 100 ezer hordó lenne, vagyis fedezné a schwechati finomító szükségletének mintegy felét. A Transpetrol a napi 400 ezer hordónyi kapacitású, ám jelenleg csak 200 ezer hordó olajat továbbító Druzsba-olajvezetékhez kapcsolódik.

Az orosz olajipari konszernek igyekeznek növelni a Druzsbán keresztül, Közép-és Kelet-Európába irányuló szállításaikat, ezt azonban nem tudják elérni, ha nem tesznek szert újabb vevőkre. A Jukosz törekvését indokolja, hogy az idén termelése várhatóan 1,6 millió hordóra növekszik naponta a tavalyi 1,4 millióról, sőt a termelés növekedése még gyorsabb is lehet ennél, mivel az idén a vállalat felvásárolja a Szibnyeft vállalatot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik