Belföld

Olcsóbb az abortusz, mint a fogamzásgátló

A KSH felmérése szerint tavaly mintegy háromszor annyi volt az egészségi okokból nem vállalható vagy nem kívánt terhességek száma, mint az uniós átlag. Száz élve születésre 58500 (kis részben elkerülhetetlen) abortusz jutott - olvasható a Népszabadságban.

A térségben ez az egyik legrosszabb mutató, a cseheknél sokkal kedvezőbbek az adatok, nem beszélve a lengyelekről, ahol – valószínűleg a mély katolikus hagyományoknak köszönhetően is – lényegesen jobb a helyzet.

2003 első hat hónapjában mindössze 36 ezer gyermek született Magyarországon, azaz eleve ki van zárva, hogy megközelítsük a tavalyi 96 ezres születésszámot.

Valószínűleg ennek – indokolt – sokkoló hatása is közrejátszik abban a zavarban, ahogyan erre a hivatalos szervek reagálnak. Jellemző módon van egyfelől a terhesség elleni védekezés problémája, másfelől az abortuszok visszaszorítása – mintha e kettőnek nem volna köze egymáshoz.

Bár már (újra) elég szigorúak a művi terhességmegszakítás feltételei, de az a megállapítás is igaznak tűnik, hogy olcsóbb a terhességmegszakítás, mint a fogamzásgátló.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik