Belföld

A franciák amerikai turisták után sóvárognak

“Szeressünk egymásba újra" – küldi sóvárgó üzenetét a tengerentúlra címlapján a francia turisztikai honlap, a francetourism.com. A gallok turisztikai iparágának egyre jobban hiányoznak az amerikai turisták.

Az iraki háború, a két ország közötti diplomáciai feszültségek és a véget nem érő francia sztrájkok lelohasztották az amerikai (és más nemzetiségű) turisták utazási kedvét, s a statisztikák készítése óta minden idők legkevesebb turistája kereste fel Franciaországot az idén.

Atípusos szezon

“A németek egyszerűen kiábrándultak Párizsból, az amerikai és az ázsiai turisták száma pedig az iraki háború és az atípusos tüdőgyulladás következtében csökkent meredeken” – állapítja meg a turisztikai minisztérium júliusi jelentése. 2002 májusához képest 40 százalékkal csökkent a turisták szállodában töltött éjszakáinak száma a francia fővárosban.

A turizmus minden szalmaszálban próbál megkapaszkodni, egyúttal igyekszik szétoszlatni azokat a tévhiteket, miszerint az amerikaiak a hűvössé vált diplomáciai viszony miatt nem szívesen látott vendégek Franciaországban. Sokat rontott ugyanis a hagyományosan sznob, s Párizsba szívesen járó amerikaiak utazási kedvén, hogy egyesült államokbeli lapok riportjai arról számoltak be: az amerikai turistákat ellenségesen fogadják a franciák.

Bonjour-t mondanak

Valóságos kampány indult tehát, amelynek részeként a francetourism.com weboldalon –a francia turisztikai minisztérium hivatalos amerikai oldalán – egy mosoly-logó harsány “bonjour”-ral fogadja az odalátogatókat, és arra kéri a potenciális turistákat, hogy “szeressünk egymásba újra”.

Az apró gesztusok az idei turisztikai szezont már nem mentik meg, ám a szakemberek sokat várnak a szeptemberre összehívott turisztikai konferenciától, amelynek fő feladata lesz a hosszú távra szóló megoldások kidolgozása.

Forrás: euro.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik