Belföld

Tartósan magas munkanélküliség várható az EU-ban

A 12 tagú eurózónában a munkanélküliség várhatóan csak kis mértékben enyhül a következő öt évben, 2008-ra 7,5 százalékra mérséklődhet, vagyis nem számíthat a térség 12,5 millió munkanélkülije a tömeges állásteremtő programokra - derül ki az OECD elemzéséből.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a munkaerőpiac deregulációja, rugalmasságának növelése érdekében sokkal többet kellene tenni, hogy a 2003-és 2008 közötti időszakban a munkanélküliek aránya átlagban a prognosztizált 8,25 százalék alá kerüljön. Az Egyesült Államokban az állásnélküliek aránya ugyanakkor 5,5 százalékot érhet el.

A tartósan magas szintű munkanélküliség miatt a költségvetéseket jelentősen terhelik a munkanélküliségi segélyek és ez ” beépített fékként” hat a gazdasági növekedés gyorsítása ellen. A térség legerősebb gazdaságában, Németországban, ahol 4 millió felett mozog a munkanélküliek száma, nem lehet olyan fogyasztási fellendülésre számítani, amely kirángatná az országot a három éve tartó stagnálásból – vélekedik az NTC kutatóintézetének közgazdásza.

Manapság Európában nagyon drága, bonyolult és kockázatos dolog új állásokat teremteni. A vállalatok tartózkodnak új dolgozók munkába állításától, mivel kételkednek a felélénkülés erejében. Az Ifo német gazdaságkutató intézet ugyan legutóbbi prognózisában fellendülést jósol az év végére, ám a vállalatok sora további leépítéseket jelentett be. A Siemens AG. a múlt héten közözte, hogy 2300 állást szüntet meg mobiltelefon üzletágában, ebből 500-at Németországban számol fel. Az Epcos AG több munkahelyet külföldre telepít a költségek mérséklése céljából.

A magas munkaerőköltségek is akadályozzák a létszámbővítést. Az eurózónában a bruttó bérek több mint 40 százalékát teszik ki az adók, bérjárulékok, miközben ez az arány az USA-ban kevesebb mint 30 százalék. Az A.T Kearney konzultáns cég előrejelzése szerint az európai bankszektor 100 ezer állást telepít majd át az olcsóbérű országokba 2008-ig, hogy túléljen a versenyben, hogy elkerülje a felvásárlásokat.

Visszatartják a cégeket a szigorú európai munkahelyvédelmi szabályok is, vagyis az, hogy a felvett dolgozóknak adott esetben nehéz ismét felmondani. Gond az is, hogy a magas munkanélküliségi segélyek eltántorítják a munkavállalókat az alacsonyan fizetett állásoktól. Közgazdászok értékelése szerint ugyan a német “Agenda 2010”-es program az állásvédelmi rendeletek enyhítésével, a segélyek mérséklésével ugyan a helyes irányba tett elmozdulásnak tekinthető, hatásában sokkal gyengébb lesz, mint volt Angliában a nyolcvanas években bevezetett intézkedéscsomag, nem fog tehát érdemben hozzájárulni a fellendüléshez.

Az OECD szakértői szerint elsősorban Németországban korlátozottak az állásteremtés esélyei, amiben közrejátszik az is, hogy az európai stabilitási paktum értelmében a költségvetés hiányát a 3 százalékos küszöb alatt kell tartani. Németország és Franciaország már a harmadik éve lépi át az idén ezt a küszöböt, amely korlátot szab a költekezésnek, a stagnálásból való kikerülésnek. Az eurózóna egészében 2 százalékos növekedési ütemet kellene elérni a jövőre ahhoz, hogy új állások jöjjenek létre – közölte az OECD.

Ajánlott videó