Belföld

Részletek a 2001. szeptember 11-én eltérített egyik gép fekete dobozából

A gépeltérítő terroristák szándékosan csapták a földhöz 2001. szeptember 11-én a United Flight repülőgépét a pennsylvaniai Pittsburgh közelében, nehogy az utasok megszerezzék fölötte az ellenőrzést.

Erről tanúskodik az a jelentés, amelyet a Szövetségi Nyomozó Hivatal, az FBI a közelmúltban küldött meg a kongresszusnak, s amelyből pénteken hoztak nyilvánosságra részleteket. Az FBI további elemzéseknek vetette alá a pilótafülkében lezajlott beszélgetéseket rögzítő, úgynevezett fekete dobozt, s ennek alapján egyértelművé vált, hogy néhány kétségbeesett utas rátámadt a gépeltérítőkre. Az egyik terrorista ezt követően utasította a társát, hogy csapja a földhöz a gépet, amelynek fedélzetén 33 utas, a 7 fős személyzet és 4 gépeltérítő tartózkodott.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások során az al-Kaida nemzetközi terrorszervezett tagjai négy repülőgépet térítettek el. Közülük kettő lerombolta a New York-i Világkereskedelmi Központot, egy a Pentagon épületébe csapódott, míg a negyedik a pennsylvaniai Pittsburgh közelében lezuhant.

A hatóságok továbbra sem tudják, hogy a United Flight járatának eltérítésekor a terroristák milyen célpontot szemeltek ki. Vannak olyan feltételezések, hogy eredetileg a kongresszus vagy a Fehér Ház épületének akarták csapni a gépet, amely azonban Washington közelében hirtelen Ohio felé fordult és San Francisco felé tartott.

Miután a repülőgép Pittsburgh körzetében lezuhant, az áldozatok hozzátartozói szívbemarkoló történeteket meséltek az utasok mobiltelefonon leadott utolsó hívásairól, amelyek alapján arra következtettek, hogy a fedélzeten többen rátámadtak a terroristákra. Egyes feltételezések szerint néhány utas behatolt a pilótafülkébe, és megpróbálta kényszeríteni a gépeltérító pilótát, hogy szálljon le a géppel. Ezt követően hangzott el a fekete doboz által is rögzített utasítás egy másik terrorista részéről. A szalag egyébként angol és arab nyelvű kiabálásokat rögzített, továbbá olyan zaj is hallatszott, amely nagy valószínűséggel üveg törésére utalt.

Az FBI mindazonáltal tartózkodott attól, hogy egyértelműen következtessen a fedélzeten történtekre, a hivatal szóvivője azt azonban hangsúlyozta, hogy a gépen tartózkodó utasok hősök voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik