Belföld

Osztrák oldalról szennyezik a Rábát

Osztrák oldalról érkezik Rába folyóra az a fehér habot képező szennyezés, amelyet a Szentgotthárd környékiek hosszabb ideje tapasztalnak - állapították meg azok a vizsgálatok, amiket Németh Zsolt Vas megyei országgyűlési képviselő, Vasvár polgármestere írásos parlamenti kérdése után Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter indított.

A szennyezésre már két éve felfigyeltek a horgászok. Megfigyeléseik szerint a piszkos hab filmszerű réteget von a vízfelületre, elzárja az oxigént a kisebb élőlények elől, emiatt megszakadhat a folyó természetes tápláléklánca is.

A VITUKI Vízminőség-védelmi Intézete a vizsgálatokról készült összefoglaló jelentésében megállapítja, hogy a habzásért nem csupán a korábban feltételezett algaelszaporodás okolható. A vizsgálatok ipari eredetű mikroszennyező vegyületet, naftalin-szulfonátot mutattak ki, amely természetes tisztaságú vizekben nem fordulhat elő. Az anyag a mosószerek alapanyagát is képező tenzidek közé tartozik.

A vízszennyezés egyértelműen ausztriai eredetű – állítja Persányi Miklós. A tárcavezető kiemelte: a magyar-osztrák vízügyi bizottság május közepi badacsonytomaji ülésszakán a magyar fél már intézkedéseket kért a vízhasználatokat károsító jennersdorfi bőrgyár vízszennyezésének csökkentésére. Az osztrák delegáció akkor közölte, hogy kezdeményezték az illetékes hatóságok beavatkozását az ügyben. Mivel a jegyzőkönyvet megalapozó vizsgálatok akkor még nem terjedtek ki a később felfedezett ipari mikroszennyezők elemzésére, ezért a magyar kormánymegbízott útján levélben kérték a közös vízvizsgálatok kiterjesztését és az osztrák vízügyi szabályoknak megfelelő eljárás lefolytatását is a szennyvízkibocsátóval szemben.

A vízügyi bizottság osztrák oldali meghatalmazottja júniusi válaszlevelében egyetértett a közös vizsgálatok lefolytatásával és kijelölte az illetékes személyt. A további tárgyalások előkészítése folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik