Belföld

Két jelentés a Kehitől Gyurcsány ingatlanjáról

Gyurcsány Ferenc cége törvénytelenül jutott a balatonőszödi kormányüdülő egy részéhez – ezt Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője jelentette ki tegnap, az üdülő előtt, a Balaton vizében állva tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus megállapításait és vádjait még a Medgyessy-kormány hivatalba lépése előtti napon, 2002. május 27-én lezárt Kehi-jelentés megállapításaira alapozta. Szerinte azért is törvénytelen a szerződés, mert „a jelek szerint” elmaradt a kötelezően előírt versenytárgyalás.

Szijjártó azt elismerte, hogy 1993-ban két országos napilapban, a Népszabadságban és az Új Magyarországban is meghirdették az őszödi ingatlan eladását, de szerinte az apróhirdetésből az nem derült ki, hogy kormányüdülőről, állami tulajdonról és versenytárgyalás során megszerezhető villáról van szó.

A Fidesz képviselője a tájékoztatón szóvá tette, hogy Szilvásy György levelet írt levelet írt Kiss Péternek, a kancelláriaminiszter pedig a Kehi elnökének az ominózus jelentés módosításával kapcsolatban. Kiderült, a levelek azokat a kiegészítéseket tartalmazzák, amelyek már az üdülőről készített mostani jelentésben is szerepelnek. Szijjártó felvetette: Kiss és Szilvásy milyen minőségben utasította a Kehi elnökét?

Szerdán a kormány ülése után jelentették be, hogy a Kehi szerint minden szempontból jogszerű és szabályos volt az ingatlan eladása. Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt is elmondta, hogy nyilvánosságra hozzák az Orbán-kormány idején készített Kehi-jelentést és a kiegészített jelentést is. Ez utóbbiban már valamennyi érintett álláspontja szerepel.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik