Belföld

Engedély az utolsó pillanatban – lesz tűzijáték augusztus 20-án

Engedélyezte az augusztus 20-ai tűzijáték pirotechnikai eszközeinek elhelyezését a Fővárosi Közgyűlés Várostervezési és Városképvédelmi Bizottsága. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) erre irányuló kérelmét pénteki ülésén hagyta jóvá a szakbizottság - közölte Németh Zoltán, a testület fideszes alelnöke az MTI érdeklődésére.

A testület egyhangúlag elfogadta a tűzijáték pirotechnikai eszközeinek a Szent Gellért rakpart járdájára való kihelyezéséről szóló kérelmet – mondta az alelnök. Közölte, a 13 tagú bizottság hét tagja jelent meg a pénteki ülésen, így határozatképes volt a testület. A bizottság arról is rendelkezett, hogy a járdán található fákat meg kell óvni az esetleges sérülésektől.

Németh Zoltán szerint “kiderült, hogy a Miniszterelnöki Hivatal valóban elfelejtette megkérni ezt az engedélyt”. A Nexus Kft. kérelmét csütörtökön 10 órakor kapta meg a testület, ezt megelőzően nem érkezett semmiféle engedélykérelem a Szent Gellért rakpartra vonatkozóan sem a bizottsághoz, sem pedig a polgármesteri hivatalhoz.

Úgy vélte: “szomorú, hogy a MeH felelőtlensége veszélyeztette az augusztus 20-ai rendezvények megfelelő megszervezését”. Mint mondta, más augusztus 20-i helyszínekkel kapcsolatban érkeztek korábban kérelmek, ezeket már azelőtt megkérte a MeH, mielőtt a Nexus Kft.-t megbízta volna.

Németh Zoltán arról is beszámolt, hogy a Nexus Kft. képviselői pénteken reggel személyesen hoztak a szakbizottságnak további, augusztus 20-ai rendezvényekkel kapcsolatos kérelmeket, így ezeket hivatali egyeztetés nélkül kellett tárgyalniuk.

A Margitszigeti napozórétre vonatkozó kérelmet ugyan a környezetvédelmi ügyosztály képviselője nem támogatta, ám végül a testület többségi szavazással mindegyikhez megadta az engedélyt.

Mint mondta, a többi engedélykérelem a főváros egyes területein – például a Szabadság hídon, a Móricz Zsigmond körtéren -, a járdákon felállítandó kis alapterületű dobogók felállítására vonatkozott.

A Nexus Kft. csütörtöki közleménye szerint az augusztus 20-i tűzijátékhoz szükséges előzetes területfoglalási engedélyt a Miniszterelnöki Hivatal már január 23-án megkérte a fővárosi önkormányzattól. A MeH januári kérelmében már jelezte továbbá, hogy a központi állami ünnepség lebonyolítására közbeszerzési eljárást írnak ki, és a területfoglalási kérelmet a pályázaton nyertes cég véglegesíti, amint azt a nyílt közbeszerzési eljárás szabályai előírják.

Simon Gábor ügyvezető igazgató közleménye szerint egy június 19-én és egy július 3-án kelt levélben a MeH illetékesei ismét megerősítették a területfoglalást, és tudatták az önkormányzati bizottsággal azt is: a szerződéskötés július 18-án várható, a konkrét kérelmet csak ezt követően tudja majd a pályázat győztese benyújtani.

A július 3-án beadott kérelemben, mint azt az MTI korábban megírta, a Miniszterelnöki Hivatal a Margit hídra, a Lánchídra, az Erzsébet és a Szabadság hídra, a Múzeum körútra, a Bem, a Műegyetem, a Széchenyi rakpartra, a Fővám, a Március 15., a Clark Ádám és a Kossuth térre, valamint az Alkotmány útra kért közterület-foglalási engedélyt. A főváros szakbizottsága a kérelmezett négy Duna-híd helyett azonban csak kettő augusztus 18-22. közötti lezárására adott engedélyt . A bizottság azzal indokolta a döntését, hogy a hídlezárások közlekedési káoszt okozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik