Belföld

Drágább lesz a bor

A Pénzügyminisztérium az áfakulcsok csökkentésének ellensúlyozása és az uniós csatlakozás előírásainak teljesítése miatt növelné a bor jövedéki adóját, de az adóemelés mértéke az indokoltnál jóval nagyobb - olvasható a Népszabadságban.

A bor áfája két százalékponttal, 25 százalékról 23 százalékra mérséklődik, ám eközben a jövedéki adóteher literenként öt forintról 12 forintra nő. Az adóemelést az uniós követelmények nem indokolják, az Európai Unió bortermelői ugyanis (Franciaország kivételével) sehol sem fizetnek jövedéki adót.

“Hosszú ideje küzdöttünk az öt forintos jövedéki adó eltörléséért, így hidegzuhanyként ért bennünket az adóemelés híre” – mondta Sümegi József, a hazai pincészetek érdekeit képviselő Magyar Borgazdaság Szövetség (MBSZ) elnöke.

A szövetség korábban azt remélte, hogy a jövedéki adóból befolyó évi 1,5 milliárd forint felét az állam egy bormarketing-alapba fogja befizetni. A 750 millió forint, amelyhez a borászatok ugyanennyit tettek volna hozzá, elegendő lett volna magyar borok piacra jutásának támogatására.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik