Belföld

Az új 5-ösben bízik a BMW

A BMW második negyedéves adózás előtti eredménye a várakozásokhoz képest kisebb mértékben apadt, a cég legnagyobb reménysége ebben az évben az új 5-ös széria.

A BMW második negyedévi adózás előtti nyeresége hét százalékkal csökkent – hála a határidős deviza és kamat fedezeti műveletek által biztosított “légzsáknak”, mely megóvta a nagyobb eséstől.

A negyedéves adó előtti eredmény 947 millió euróra, a nettó nyereség pedig kilenc százalékkal 568 millió euróra esett vissza. Mindkét adat lényegesen jobbnak bizonyult a külső elemzők várakozásainál, de még a cég saját előrejelzéseinél is. A Reuters által megkérdezett 25 szakértő átlagosan 17 százalékos csökkenéssel 848 millió euró adó előtti eredményt várt. A származékos befektetési eszközök tompító hatása nélkül az adó előtti eredmény 18 százalékkal 875 millió euróra esett volna vissza. A tavalyi második negyedévet 1,06 milliárd euró adó előtti eredménnyel zárta a BMW.

A modellváltás küszöbén az 5-ös széria iránt visszaesett kereslet, valamint az euró magas árfolyama 11,7 százalékkal 10,24 milliárd euróra nyomta le a konszern értékesítési árbevételét a beszámolási időszakban – a vártnál lényegesen nagyobb mértékben.

Éves előrejelzésében a Mini és a Rolls-Royce márkákat is forgalmazó BMW az elmúlt évi 3,3 milliárd euróval közel azonos adó előtti nyereséget helyezett kilátásba. Reményei szerint az új 5-ös széria a második félévben fellendíti forgalmát és ennek köszönhetően az idén is sikerül eladni legalább annyi, vagy még több gépkocsit mint 2002-ben, amikor 1,057 millió darab kelt el.

A BMW részvényének árfolyam alakulása március óta, amikor bejelentette, hogy magas fejlesztési költségei ellenére is az elmúlt évivel közel azonos nyereségre számít, 10 százalékkal múlta felül versenytársaiét. A részvény 34,30 eurós árfolyamon nyitott csütörtökön az előző 34,05 eurós zárás után. Árfolyama a déli órákban 33,37 eurón állt, 2,00 százalékkal alacsonyabban az előző zárásnál. A papír 52 heti árfolyam mozgási tartománya a 40,83 és a 20,76 eurós határértékek között volt. Az utolsó osztalék 0,52 euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik