Belföld

Román lapok a Petrom privatizálásának elhalasztásáról

A román kormány legalább 250 millió euróról mond le a Petrom privatizációjának halogatásával - írta csütörtöki számában a bukaresti pénzügyi napilap, a Ziarul Financiar. A Reuters alapján csütörtökön a román napilapok is hírt adtak róla, hogy a román kormány ismét elhalasztotta a legnagyobb állami vállalat, a nemzeti kőolajtársaság, a Petrom privatizálását.

Román pénzügyi szakértői véleményeket idézve a bukaresti sajtó rámutatott: a Petrom magánosításának elhalasztásával, illetőleg az olajtársaság “lépésről-lépésre történő fokazatos” privatizálásával a kormány jelentős készpénzbevételről mond le. Ebben viszont az illetékes román hatóságoknak az az aggodalma jut kifejezésre, hogy nem képesek felkelteni az iparág nagy nemzetközi cégeinek érdeklődését a nemzeti olajtársaság megvásárlása iránt – hangoztatta a román pénzügyi elemzők egyesületének elnöke, akit a Ziua című napilap idézett.

Idézték a román lapok külföldi elemzők véleményét is, amelyek rámutattak: a Petrom privatizációja iránt elsősorban a térségbeli társaságok érdeklődnek majd, elsősorban az osztrák OMV, illetve a magyar Mol csoport részéről lesz majd érdeklődés. A Petrom magánosításának halogatását bíráló Ziarul Financiar az ország gazdasági helyzetére káros kihatású román
privatizáció-halogatásokkal szemben példaként idézi és méltatja a magyar privatizációs tapasztalatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik